zondag 10 april 2011

Orgaantransplantaties

In een belangrijke Turkse krant stond een artikel over een Chinees-Japans instituut dat al heel ver schijnt te zijn in de ontwikkeling van mogelijkeden om varkensorganen te transplanteren in mensen.  Huid- en oogvliestransplantaties zouden volgend jaar al mogelijk zijn maar ook belangrijke organen als hart, lever en nieren zouden binnen enkele jaren voor transplantatie in aanmerking komen.
Ook in de Verenigde Staten en in Europa worden al jaren proeven genomen. En  transplantaties van varkenshartkleppen worden al enkele jaren uitgevoerd. Ook wordt er druk geëxperimenteerd met andere varkensorganen.
Ik denk dat moslims in dit verband weleens voor een enorm dilemma kunnen komen te staan. Een transplantatie kan van levensbelang zijn. In de Koran vinden we volgens mij geen antwoord op de vraag of dit wel of niet zou mogen.  Hoge islamitische geestelijken zullen zich ongetwijfeld over deze vraag buigen en een uitspraak doen.

Het eten van varkensvlees is volgens de Koran verboden en dat kunnen we letterlijk terugvinden. Maar Turkije is een seculier land waar ook veel buitenlanders wonen en de economie heeft grote belangen bij het toerisme. Het verkrijgen van varkensvlees zou dus eigenlijk  moeten kunnen. En in sommige hyper- of supermarkten zijn enkele voorverpakte, geïmporteerde producten tegen exorbitante prijzen te koop. Ik ken veel Turken die graag varkensvlees eten als het hen aangeboden wordt en ook graag zouden zien dat het normaal verkrijgbaar zou zijn.
Ooit waren er voor zo ver ik weet een stuk of 25 varkensboerderijen in Turkije. Maar die zijn na aantreden van de regering Erdoğan bijna allemaal verdwenen.
Toen ik ooit in Istanbul een şarküteri zag, dacht ik met een winkel te doen te hebben waar varkensvlees te koop was. Het woord komt tenslotte van het Franse woord charcuterie hetgeen oorspronkelijk varkensslagerij betekende. Maar nee, er was sprake van een delicatessenwinkel  waar absoluut geen varkensproducten over de toonbank gingen.
In Turkije wordt veel gejaagd. Ook op wilde zwijnen. De jagers zeggen dat ze dat doen omdat wilde zwijnen vaak groententuinen omwroeten en vernielen. Ze laten de geschoten dieren liggen en consumeren ze niet.
Goed, de Koran verbiedt dus het eten van varkensvlees. Behalve in noodsituaties. In dat geval, als een mens in nood is, en het vlees tegen zijn wil maar omdat het niet anders kan  toch zou nuttigen, is Allah genadevol.
Zou een levensreddende operatie in een noodsituatie, waarbij een varkensorgaan getransplanteerd wordt, misschien ook op deze manier benaderd kunnen worden?

Volgens mijn informatie zijn er in Turkije nog twee varkensboerderijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten