woensdag 6 april 2011

Ibo Tatlıses

Op de avond van 14 maart 2011 werd Ibrahim Tatlıses bij het verlaten van een televisiestation nabij Istanbul vanuit een rijdende auto in zijn hoofd geschoten.
Ibo is een 58-jarige volkszanger of zanger van het volk. Hij is ontzettend populair in Turkije. Geboren in Urfa. Zijn vader was Koerd en zijn moeder was Arabisch, meen ik.
Ibrahim werkte als jongeman aanvankelijk als arbeider in de bouw waar hij al zingend zijn werk deed. Zo is hij ooit ontdekt.
Daarna ging het met zijn carrière heel snel bergopwaarts. Hij werd filmacteur, maakte een groot aantal platen en trad ontzettend veel op. Hij zong in het Turks en Koerdisch.

Naast zijn artistieke loopbaan was hij ook zakelijk zeer succesvol. Allerlei ondernemingen bouwde hij op. Op het gebied van film, theater, muziek, toerisme, in de bouw en nog veel meer. Een heel imperium. En vandaar ook één van zijn bijnamen: Imperator.

Zijn privé-leven verliep mijns inziens iets minder fortuinlijk met een viertal huwelijken, tal van affaires en ruzies. Hij schijnt een van zijn ex-vrouwen neergeschoten te hebben, of zou dat hebben laten doen. Een zoon werd voor wapenbezit en gebruik opgepakt. Hij werd zelf enkele malen aangehouden voor ongeoorloofd wapenbezit, voor schieten in de lucht en voor geweldpleging. En dat was nog niet alles. Er zijn ook artikelen in de pers verschenen waarin hij maffiabaas genoemd wordt.

Na de aanslag werd hij naar een ziekenhuis gebracht waar hij enkele malen geopereerd werd. Hij maakt het momenteel weer behoorlijk goed. Of hij weer volledig zal herstellen is nog niet te voorspellen. Hij schijnt linkszijdig verlamd te zijn. Maar er is goede hoop op herstel.
Ibo ontving in het ziekenhuis ontzettend veel bloemen, post, steunbetuigingen en bezoek.
Voor het ziekenhuis werden enkele grote tenten opgebouwd waar bezoekers gratis door 'Tatlıses kebab' op lahmacun werden getrakteerd.
Onlangs ging zelfs minister-president Erdoğan bij hem op bezoek in het ziekenhuis. En ook werd bekend dat Ibo zich bij de volgende verkiezingen voor het parlement als kandidaat voor de AKP van Erdoğan verkiesbaar wil stellen. Men vermoedt dat hij grote kans maakt om verkozen te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten