dinsdag 19 april 2011

Failliet

De animositeit tussen Grieken en Turken bestaat eigenlijk niet eens zo heel lang. Eeuwenlang behoorden grote delen van wat nu Turkije heet tot het Byzantijnse Rijk. De bevolking werd  in een later stadium in belangrijke mate gekerstend. Die toestand veranderde met de komst van andere bevolkingsgroepen die de Islam meebrachten.
Geen probleem. De verschillende bevolkingsgroepen leefden min of meer vreedzaam naast en tussen elkaar.
Het Osmaanse Rijk werd zo groot en machtig dat het daarmee ook veel vijanden kreeg. Door allerlei oorlogen, bezettingen, alianties, economische belangen, machtswellustelingen, religieuze conflicten, buitenlandse invloeden en diplomatiek handjeklap hebben we de ontmanteling van het Osmaanse Rijk gezien. Die eindigde pas na de Tweede Wereldoorlog met het verdrag van Lausanne en de stichting van de moderne Turkse staat.
Tijdens dit hele proces werden belangen en hele bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld. Voor wat Griekenland en Turkije betreft mondde dit uit in de volksverhuizing van 1923. Een gevolg daarvan was dat 1.5  miljoen Grieken Turkije moesten verlaten en dat 500.000 Turken vanuit Griekenland naar Turkije werden overgebracht.
De animositeit tussen Grieken en Turken komt m.i. voor het belangrijkste deel voort uit die gebeurtenissen.

We zijn nu 100 jaar verder en in die tijd hebben zich een aantal conflicten tussen de twee landen voor gedaan. Vlaggen planten op een eiland, schendingen van elkaars luchtruim, bewoners pesten en de kwestie Cyprus zijn er enkele.
Gelukkig zijn er het laatste jaar ook belangrijke  toenaderingspogingen geweest en af en toe lijkt de lucht wat op te klaren.

Economisch is Griekenland het zwakke kindje uit de EU klas. De staatsschulden zijn zo hoog opgelopen dat er gevreesd moet worden dat die nooit meer terugbetaald kunnen worden, ondanks alle maatregelen die al getroffen zijn.
Een faillissement dreigt.
In de zakenwereld is het zo dat als een bedrijf niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen het vaak voor een schappelijk prijsje overgenomen kan worden zodat een doorstart mogelijk wordt.

Als Turkije nu eens ...........................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten