zondag 10 april 2011

Examen

Zondag 27 maart 2011 was het zo ver. In heel Turkije zouden 1.700.000 leerlingen uit het laatste jaar van het voortgezet onderwijs een eerste toelatingsexamen afleggen om eventueel in aanmerking te kunnen komen voor een universitaire opleiding.
Een uitermate belangrijke dag en een uiterst belangrijk examen. Er komen dit jaar ongeveer 600.000 plaatsen beschikbaar voor eerstejaars studenten. En het wel of niet in aanmerking komen voor een van die plaatsen kan grote invloed hebben op de rest van je leven.
De examens worden in de hoofdstad van iedere provincie afgenomen waar alle kandidaten uit dat gebied bij elkaar komen in een universiteitscomplex of andere geschikte locatie.
Niets was aan het toeval overgelaten. Eerdere jaren waren er weleens problemen geweest en dat wilde men nu voorkomen.
Veel leerlingen volgen jarenlang naast hun school nog extra lessen bij een privé studie-instelling om een goed resultaat te behalen en zij willen uiteraard niet de dupe worden van malversaties.
Om te beginnen werd besloten om het ingaan van de zomertijd, eigenlijk gepland op die dag, uit te stellen tot maandag om  de kandidaten niet uit hun ritme te brengen en niet het risico te lopen dat enkele leerlingen een uur te laat zouden komen.
Daarnaast was voor iedere kandidaat een persoonlijk vragenboekje gemaakt om afkijken tegen te gaan.
Bij de ingang van de examenzalen werden de kandidaten gefouilleerd en moesten persoonlijke eigendommen  zoals telefoon, pen, papier, broekriem, oorbellen of horloge afgegeven worden.
Tevens werd ervoor gewaarschuwd dat gedurende het examen een plaspauze niet was toegestaan.

Enkele dagen na het examen verschenen  de eerste geruchten in de pers dat er mogelijk toch fraude was gepleegd. Sommige kandidaten zouden in bezit zijn gekomen van een code om de 160 multiple choice vragen correct te beantwoorden.
De onrust bleef aanhouden en er werd een openbare aanklager belast met het benoemen van een commissie om onderzoek naar mogelijke ongeregeldheden te doen.

Misschien moeten 1.700.000 leerlingen hun examen overdoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten