zondag 17 april 2011

Beton en witte verf

De producenten van cement en beton moeten rondom Bodrum tot de meest florerende bedrijven behoren.

’s Zomers valt het niet zo op omdat er een verordening bestaat die zwaar bouwverkeer op de wegen verbiedt tussen half mei en oktober. Het toerisme zou er te veel last van ondervinden door files en opstoppingen. Maar de rest van het jaar wordt dat ingehaald.
Ik denk dat ongeveer twintig jaar geleden het grote bouwen hier begonnen is. Er was sprake van een enorme expansie in het bouwen van zomerhuizen, vakantieparken en hotels. De traditionele manier van bouwen was achterhaald. Die was te tijdrovend, te kostbaar en de productie lag te laag om aan de vraag te voldoen. Door het overstappen op betonbouw konden projecten snel en goedkoop in groten getale klaargestoomd en opgeleverd worden. Het was booming business geworden. Iedereen werd aannemer, bouwer of makelaar.
Heel veel coöperaties werden opgericht door mensen uit Istanbul, Ankara en elders om hier een zomerhuis te verwerven. Maar nog veel meer werd er gebouwd door projectontwikkelaars, investeerders, institutionele beleggers en particulieren voor de Europese markt.

In de winter waren de wegen rondom Bodrum vaak het domein van rijen betonwagens op weg naar weer een ander project. Gigantische langslurfige betonspuiters reden af en aan. Het schiereiland leek wel één grote bouwput.
Door de financiële wereldcrisis is er, waarschijnlijk tijdelijk, de klad een beetje ingekomen. Ik heb de indruk dat het aantal projecten en grote bouwplaatsen wat is afgenomen.
Maar beton wordt ook voor heel veel andere doeleinden gebruikt. Voor de bouw van particuliere woningen, het aanleggen van wegen, het leggen van terrassen en voor tal van andere kleine werkzaamheden.

Op het schiereiland bestaat met betrekking tot de huizenbouw nog een ander voorschrift. De buitenkant van de nieuwbouw moet of van natuursteen zijn of wit geschilderd. En als je dus als toerist aankomt op het vliegveld en richting Bodrum rijdt, zie je alleen maar witte huizen en gebouwen. Natuursteen is een heel grote uitzondering geworden.
De huizen worden van twee lagen witte verf voorzien. Sommige mensen gebruiken nog de traditionele witkalk maar dat is vrijwel overal verdrongen door de op siliconenbasis vervaardigde, veel duurdere, witte verfstoffen.
Om de paar jaar wordt de buitenboel opnieuw in de verf gezet om er toch maar een beetje knap bij te zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten