woensdag 27 april 2011

Brand

Vanaf eind april zijn ze weer regelmatig in de lucht. Helikopters wel te verstaan. En dan bedoel ik niet die grote lompe in camouflagekleuren geschilderde legerhelikopters. Nee, ik bedoel de kleinere gele helikopters die ingezet worden bij inspectievluchten naar mogelijke brandhaarden.
Bosbranden komen ’s zomers van tijd tot tijd voor op het bosrijke schiereiland Bodrum.
De laatste paar jaar waren er gelukkig geen grote meer. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat de overheid herbeplanting van de gebieden verplicht stelt en dat er geen verandering van bestemming plaats mag vinden.
Er werd namelijk geruime tijd druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat projectontwikkelaars verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor sommige branden. Ze zouden dan eventueel voordelig gronden op kunnen kopen voor nieuwe bouwprojecten.
Ooit zijn er verdachten aangehouden in dit verband maar of het tot een veroordeling is gekomen weet ik niet.
De meeste branden ontstaan door onvoorzichtigheid van mensen. De barbecue, het wegwerpen van een sigaret of het verbranden van tuinafval zijn naast bewuste brandstichting de bekendste oorzaken. Natuurlijke oorzaken (bv. bliksem) zijn een uitzondering.

Vorig jaar was er een brand op een tamelijk steile berghelling tegenover ons huis. Zelf liepen wij geen gevaar maar de huizen die op de berghelling stonden zouden mogelijk een prooi van de vlammen kunnen worden.
Er werd groot materiaal ingezet om de brand te bestrijden. Op het vliegveld van Milas staan 's zomers enkele blusvliegtuigen gestationeerd die assistentie kunnen verlenen.
Een paar jaar geleden zag ik daar al eens een vreemd soort vliegtuig staan. Ik zag dat het een soort watervliegtuig was in zeer opvallende kleuren geschilderd. Afwisselend geel en rood. Dezelfde kleuren als van de voetbalclub Galatasaray. Ik dacht toen dat het voor promotiedoeleinden vluchten uitvoerde.
Maar nee het was een blusvliegtuig met enorme watertanks. Dergelijke vliegtuigen kunnen op zee landen en water innemen.
Er waren twee vliegtuigen die elkaar afwisselden. Een halen, een brengen. Ik vond dat de piloten fantastisch werk deden, waarbij ze heel behendige manoeuvres uitvoerden. Met duivelse vliegmanskunst kwamen ze met hun toestellen tot dicht bij de bergwand. Ze maakten dan een plotselinge draai, gooiden het toestel op een kant, opende het reservoir en schoten zo a.h.w. hun watervoorraad als een projectiel op de vlammenzee af.

Er bestaan ook blushelikopters die een grote waterzak onder het toestel hebben hangen en daarmee tamelijk gericht kleinere hoeveelheden water op het vuur of beter nog op het loopspoor van de brand kunnen dumpen.

Overal in Turkije zijn er fanatieke voetbalsupporters. En de rivaliteit tussen aanhangers van de grootste clubs beperkt zich niet tot Istanbul. Er wordt beweerd dat er mensen zijn die eigenlijk niet door de geel-rode blusvliegtuigen maar liever door de neutraalgekleurde helikopters (uit de brand) geholpen willen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten