dinsdag 19 april 2011

Ontdekkingsreizigers

Het Turkse woord korsan betekent: boekanier, kaper, piraat, vrijbuiter, zeerover, zeeschuimer.
In veel landen was dit een functie die uitgeoefend werd in opdracht van de staat.
Zo ook in Turkije.

Aan het eind van de middeleeuwen was het voor westerse handelaren heel moeilijk Azië te bereiken. De Middellandse Zee werd goeddeels beheerst door Osmaanse zeevaarders. Ook de Rode Zee en de Indische Oceaan werden gecontroleerd. Daarnaast was ook de route over land naar en van China en India een bijna onmogelijke weg.
Europese zeevaarders kregen opdracht om alternatieve zeeroutes te ontdekken. De meeste grote ondekkingsreizen werden tussen ongeveer 1500 en 1800 gemaakt.
En het is zeer goed mogelijk dat sommige van die ontdekkingsreizigers gebruik gemaakt hebben van een van de eerste wereldkaarten die er bestond en die was gemaakt door Piri Reis.
Piri Reis was een Osmaanse korsan, die leefde tussen 1465 en 1555. De exacte jaartallen zijn niet bekend.
Zelf heeft hij nooit heel grote reizen gemaakt. Zijn actieradius bleef voornamelijk beperkt tot de Middellandse Zee. Maar hij verzamelde wel alle gegevens van anderen en maakte daarmee zijn wereldkaart.
Eigenlijk is het dan ook tamelijk vreemd dat er behalve vanuit Spanje verder geen grote ontdekkingsreizen vanuit Middellandse Zeelanden gemaakt zijn.
In de verre oudheid, ongeveer 600 v.Chr., moeten Phoeniciers vanuit het huidige Libanon rond Afrika gevaren zijn. Maar verder is weinig bekend over verre reizen.
Hoe is dit te verklaren? Waren de schepen er niet geschikt voor? Was men niet nieuwsgierig naar andere landen?  Had men genoeg aan de Middellandse Zee?
Wat betreft het Osmaanse Rijk zou misschien een reden kunnen zijn dat het verkrijgen en behouden van de hegomonie op de Middellandse Zee al moeilijk genoeg was. Het rijk was zo groot dat nog groter misschien niet te behappen was.
Om die heerschappij veilig te stellen bevoeren beroemde kapiteins en bevelhebbers als Barbaros Hayreddin, Kılıç Ali, Oruç Reis, Kemal Reis, Turgut Reis e.a. de zee.
Korsan is nu eigenlijk een erenaam voor die aanvoerders en strijders die in menige oorlogshandeling verzeild raakten en waarover heldendaden verteld worden.

En wat doet een korsan tegenwoordig?
Hij kopieert illegaal cd’s of boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten