maandag 11 april 2011

Dierenleed-dierenliefde

Twee opmerkelijke berichten kwam ik in de krant tegen. Beide verhalen handelden over dierenleed of dierenliefde. Het is maar hoe je het bekijkt.
Het eerste verhaaltje ging over hanengevechten. In een plaats in het Egeïsche gebied van Turkije deed politie een inval in een gebouw op het industrieterrein waarin de vereniging van hanenhouders en andere gevleugelde dieren gevestigd was. In een flinke zaal was een arena gebouwd met er omheen tribunes. Er waren op het moment van de inval 51 bezoekers en enkele bestuursleden aanwezig. Er was geen gevecht gaande. Maar er werden wel bebloede hanen aangetroffen. Ook vond men bloed op de grond en een tas met medisch materiaal en gereedschap om wonden te hechten en te verzorgen. Uit verklaringen bleek dat de hanen ook elektrische schokken kregen. Verder werden er paperassen in beslag genomen waaruit bleek dat er op de vechthanen gegokt werd. De bestuursleden werden opgepakt en de bezoekers kregen allemaal een bekeuring.

Het andere bericht ging over een gebeurtenis die zich toevallig in dezelfde plaats afspeelde.
Een herder was met zijn kudde geiten onderweg toen er een van de dieren in een 200 meter diepe spelonk terechtkwam en er niet meer uit kon komen. Dorpelingen werden ingeschakeld en hebben gedurende vijf dagen geprobeerd de geit te bevrijden. Tevergeefs. Ten einde raad werd de Rampendienst ingeroepen en een van de medewerkers daalde met behulp van een bergbeklimmersuitrusting af in het spelonk en slaagde er uiteindelijk in het beestje ongedeerd mee terug naar boven te brengen. Vanaf dat moment kreeg het diertje van de herder een naam: Ramp.

Wat dit alles voor mij nog opmerkelijker maakte, was dat de twee artikeltjes naast elkaar op dezelfde pagina van de krant stonden.
En was het nou dierenleed of dierenliefde?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten