donderdag 7 april 2011

Boerenzwaluw



Voor de vogelbescherming  Nederland is 2011 het jaar van de boerenzwaluw. De soort zou ernstig achteruitgaan en met extra onderzoek en bescherming zou daaraan misschien een halt kunnen worden toegeroepen. De belangrijkste oorzaken van deze afname van het aantal zijn nog niet bekend en die zullen eerst in kaart moeten worden gebracht.
In Turkije heb ik nog niets van die problemen gemerkt. Vanaf begin maart komen de eerste boerenzwaluwen terug uit Afrika en ze zijn dan regelmatig in groten getale te zien, zwevend door de lucht of zittend op de nog overal aanwezig zijnde bovengrondse elektriciteitskabels.
Zo ook langs onze tuin. Ons huis is een jaar of zes oud en vorig voorjaar werd voor het eerst een nest gebouwd op ons overdekte balkon, ingenieus bevestigd aan de buitenverlichting aan het plafond.
Het was al wat later in het seizoen en er is dat jaar maar één legsel geweest van vijf eieren die ook allemaal zijn uitgekomen.
Nadat de familie aan het eind van de zomer  vertrokken was naar hun winterverblijf werd het nest ingepikt, dus eigenlijk gekraakt, door een stelletje mussen. Die gingen niet al te zachtzinnig en voorzichtig met andermans spullen om. De ingang van het nest werd al snel zwaar beschadigd.
Ik denk dat dat kwam doordat die mussen minder slank en gestroomlijnd zijn en dat ze daardoor niet zo gemakkelijk naar binnen konden.
Ze waren zelfs zo ruw bezig dat er na enige tijd een groot gat in de bodem van het nest ontstond. De mussen hebben het nest toen maar verlaten.




Dit jaar, het was de eerste week van maart, vlogen er weer boerenzwaluwen rond ons huis en een tweetal leek de boel te komen verkennen. Waarschijnlijk waren het dezelfde vogels van vorig jaar.
De eerste dagen werden gebruikt om het nest schoon te maken. Vuil, plantenresten, takjes en een papiertje werden naar buiten gegooid. En daarna begon de restauratie. In ongeveer een dag of tien werd eerst het gat in de bodem gedicht en vervolgens werd de pijpvormige toegang onder handen genomen. Toen zag het nest er weer exact zo uit als vorig jaar. Daarna begonnen ze met de stoffering.  Dit jaar zullen er misschien wel twee of drie legsels komen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten