dinsdag 1 november 2011

Skyscrapers

Veel mensen die aan Istabul denken zien meteen de schitterende skyline met moskeeën en minaretten voor zich. Dat beeld zal in de toekomst steeds meer onder druk komen te staan. Het zal drastisch veranderen. Naast de oude monumenten verrijzen nieuwe flats, torenhoge wolkenkrabbers en nog hogere bouwkranen.
Niet iedereen is daar even blij mee. Het laatste "schandaal" op het gebied van aantasting van het stadsbeeld bestaat uit drie wolkenkrabbers die je als je zeg maar vanaf het water de stad inkijkt achter de Sultanahmet Moskee ziet verrijzen.
Er is destijds toestemming gegeven voor de bouw en er leek geen vuiltje aan de lucht tot men enige tijd geleden toch in de gaten kreeg hoe hoog de drie woontorens waren en hoe het er in werkelijkheid uit zou gaan zien.
En dan nu, en waarschijnlijk veel te laat, staan er mensen op die protesteren en alsnog proberen de bouw stil te laten leggen. Nu heeft men kennelijk pas in de gaten hoe het beeld zal veranderen en hoe storend die torens over kunnen komen.
De wolkenkrabbers staan in een gebied waar Istanbul geen zeggenschap over schijnt te hebben en alleen de minister van Cultuur en Toerisme zou nog als enige de mogelijkheid hebben om de afbouw te beëindigen en de gebouwen te laten slopen, hetgeen waarschijnlijk een heel hoge schadeloosstelling tot gevolg zou hebben.
Gelukkig zijn er door de jaren heen vele miljoenen foto's van het "oude" Istanbul gemaakt, dus helemaal verloren en voor goed verdwenen is het beeld niet. Maar dat is voor de tegenstanders van de bouw een schrale troost.

Maar trouwens overal rondom Istanbul en ook om andere grote steden zoals Ankara en İzmir verrijzen in hoog tempo grote aantallen nieuwbouwprojecten in de vorm van vooral hoge flatgebouwen. Torengebouwen van twintig en meer verdiepingen komen als paddenstoelen uit de grond.
Er wordt al maandenlang op grote schaal geadverteerd met aanbiedingen. Vooral de weekend bijlagen staan vol met allerlei acties: gunstige betalingsvoorwaarden; lage prijzen; tijdelijk rentevrije leningen; pas na een jaar beginnen met betalen; een auto cadeau; servicekostenvrij.
De appartementencomplexen hebben de beschikking over een wasserette, natuurlijk een zwembad, een eigen parkeergarage, een fitnesscentrum, een kapsalon, een verpleegster intern e.d.
De afgelopen week deed dat wel vreemd aan. In een en dezelfde krant de genoemde advertenties en daarnaast de meest verschrikkelijke beelden en verhalen van de aardbeving in Van.
Het leek er de afgelopen maanden op dat er weinig vraag naar de nieuwbouw was gezien alle aanbiedingen. Op dit moment ziet het er voor de bouwers en projectontwikkelaars nog moeilijker uit. De kwaliteit van de huizen zal waarschijnlijk aan alle voorschriften en regels voldoen en ook is het predicaat aardbevingsbestendig op de gebouwen geplakt maar toch zullen mensen zich wel even achter de oren krabben voor ze tot aanschaf over zullen gaan. Een flat van twintig of dertig verdiepingen hoog boezemt (tijdelijk) zeker angst in.
De trek naar de stad gaat door en mensen moeten ergens wonen. Bovendien "vergeet" men snel en gaat over tot de orde van de dag. Het leven gaat door.

Alle aardschollen van de wereld zijn voortdurend in beweging. De positie verandert en dat gaat gepaard met aardbevingen. Voor Turkije heeft dat tot gevolg dat het steeds dichter naar Griekenland toe drijft. De vraag is nu of Griekenland in de toekomst bij Azië gaat horen of wordt Turkije op deze manier dan toch deel van Europa?
(De tegenstanders van deze laatste mogelijkheid behoeven niet meteen in paniek te geraken. De nadering van Turkije is meen ik 2,5 centimeter per jaar. En zo laat in de geografische eenwording in ieder geval nog een paar miljoen jaar op zich wachten.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten