vrijdag 11 november 2011

Schadevergoeding

Een heel oude kindermop:
Waarom drinken muizen geen alcohol?
Ze zijn bang voor de kater!

Toch wel met vrij grote regelmaat verschijnen er in de pers verhalen over ongeregeldheden in voorverpakte levensmiddelen. En dan zijn het vooral pakken melk of yoghurt en flesjes of blikjes frisdrank die genoemd worden, maar ook wel diepvriesproducten als pastei of taart of soms ook wel brood.
Zo ook onlangs weer. Hier in Turkije vond een vrouw in een pak melk een dode muis. Ze maakte het pak open en schonk het helemaal uit omdat ze bezig was om irmik tatlısı, een griesmeeltoetje, te koken. En met het laatste scheutje kwamen de restanten van de muis tevoorschijn.

Ook in Nederland doet zo iets zich vaak genoeg voor. Insecten, muizen, glas, lucifers, restanten schoonmaakmiddel en andere niet in het product thuishorende ingrediënten.
Soms wordt in dat geval een bepaalde partij door de producent uit de handel genomen. Klanten kunnen hun product omruilen of hun geld terugkrijgen. Als je een muis hebt gevonden en daarna een beetje geluk hebt krijg je misschien nog een aardigheidje of een boeket bloemen van de leverancier of de winkelier maar dat was het dan wel.

Er zijn landen waar dat heel anders gaat. Daar, en de VS is daarvan een goed voorbeeld, wordt in een dergelijk geval meteen een letselschadeadvocaat ingeschakeld. Die zal het toeleveringsbedrijf of de fabrikant aansprakelijk stellen en proberen een zo hoog mogelijke schadevergoeding te krijgen (op commissie, nu cure no pay basis). Hoe hoger de vergoeding hoe hoger zijn salaris.
Een bedrijf dat vaak wordt aangeklaagd is Coca-Cola. Honderden zaken hebben al gespeeld waarbij het heel vaak om restanten van een muis ging in een blikje of een flesje. De vergoedingen variëren en lopen uiteen van enkele honderden tot vele duizenden dollars.
Een behoorlijk hoog bedragen betaald aan een enkele consument was 20.000 dollar aan een man in de VS. Een advocaat maakte het voor de rechter aannemelijk dat diens cliënt door het vinden van de muis geestelijke schade had geleden. Hij durfde geen limonade maar eveneens geen andere voedingsmiddelen uit blik of fles meer te gebruiken. Dit geval speelde in de jaren zeventig van de vorige eeuw en tegenwoordig zijn de bedragen een veelvoud daarvan.

Ter gelegenheid van de 110e verjaardag van Janet Sheed Roberts, de kleindochter van William Grant, de oprichter van het Glenfiddich bedrijf worden er elf 55-jaar oude flessen malt whisky geveild op verschillende plaatsen ter wereld.
De Reserve is een heel bijzondere, zeldzame whisky die op de veiling zeker 34.000 euro per fles op zal brengen.
Een Turkse zakenman weet op de veiling in Parijs de hand te leggen op een van de flessen. Trots presenteert hij de fles tijdens een gezellige bijeenkomst aan een aantal goede zakenvrienden. De Glenfiddich Janet Sheed Roberts Reserve wordt door de man zelf geopend en met veel aplomb uitgeschonken.
Likkebaardend en kwijlend, al was het alleen maar voor de show, doen de vrienden zich te goed aan het kostbare nat.
"Fantastische smaak, ik heb er geen woorden voor," zegt Ahmet Bey die absoluut geen kenner van whisky is maar wel vaker een fles tequila met worm gekocht heeft. En hij gaat verder: "Zal dat nou door die muis komen die onderin ligt?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten