vrijdag 18 november 2011

Broodje gezond

Drie moskeeën staan er in het dorp. Twee kleintjes en een onlangs gebouwde hele grote. Aan die laatste moskee is niet iets bijzonders te zien behalve dan dat hij twee minaretten heeft en dat is niet echt gebruikelijk. Waarschijnlijk waren er enkele geldschieters die iets aan de dorpen in de omgeving wilden tonen.
Naast de moskee ligt een heel groot parkeerterrein. Tijdens het vrijdagmiddag gebed staat het parkeerterrein vol. Dat zo'n parkeerterrein toch als zeer praktisch wordt ervaren blijkt wel uit het feit dat er in de andere moskeeën van het dorp op vrijdagmiddag nauwelijks gelovigen te vinden zijn.
Naast de moskee is een groot plein. Aan dit plein liggen enkele winkels en woonhuizen. Ook vinden we er de enige bakkerij van het dorp. De bakker schijnt trouwens een behoorlijke donatie gedaan te hebben om de bouw van de moskee te doen verwezenlijken.

De bakkerij is een normale dorpsbakkerij met bovenwoning die echter wel over twee grote deegmachines en houtgestookte ovens beschikt. Nodig vanwege de enorme hoeveelheid brood die dagelijks gebakken wordt. De bakkerij staat vrij met aan de zijkant een toegang voor de levering van meel en andere ingrediënten. Aan de achterkant is een deur voor de afvoer van as en restanten uit de ovens die naar een tuincentrum gaan waar ze door de tuinaarde vermengd worden.
Het blijft trouwens voor mij nog steeds een typisch gezicht dat er buiten naast de bakkerij een enorme lintzaagmachine staat. Daar worden hele boomstammen en grote balken tot handzame stukken gedecimeerd zodat ze in de oven passen. Nee, de Danckaert met een groot wiel van 800mm bleek er niet te staan voor klanten die gesneden brood wilden kopen.
Het gewone Turkse dorpsbrood was volgens mij niet veel anders dan dat van andere bakkers. Maar zijn ramazan pide was wel heel speciaal. Pide met zwart komijnzaad en sesamzaad erop dat alleen tijdens de ramazan verkocht wordt. De hele omgeving van de bakkerij ruikt ernaar. Dan staan er rijen auto's voor de deur en kan het wel even duren voor je aan de beurt bent. Het verleidelijke van dit brood is dat als je het koopt als het nog warm is er al een flink deel van je pide verdwenen is voor je thuis bent.
De bakker was een man in bonus. Door zijn hele leven keihard te werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat had hij een mooi bedrijf opgebouwd. En het was de bedoeling dat zijn enige zoon de bakkerij over zou nemen. Maar enkele jaren geleden kwam de zoon om het leven bij een eenzijdig verkeersongeluk met de auto van zijn vader.
De vrouw van de bakker was overweldigd door verdriet en is dat eigenlijk nooit meer te boven gekomen. Ze begon de bakker verwijten te maken en hem min of meer de schuld te geven van het overlijden van haar kind. Waarom heb je hem je auto gegeven, waarom moest hij altijd zo hard werken, waarom gaf je hem zo veel zakgeld. Het werd steeds erger met de vrouw. Op een gegeven moment kwam ze haar huis niet meer uit en zat ze dagelijks urenlang voor zich uit te staren en te snikken. Ze verwaarloosde het huishouden en koken deed ze nauwelijks meer. Haar verwijten werden steeds grover en op een gegeven moment beschuldigde ze haar man er min of meer van haar zoon vermoord te hebben. Ze wilde niemand meer zien en ook een dokter die de bakker had laten komen werd door de vrouw het huis uit gejaagd.
Het werd de bakker allemaal te veel. Hij kon er niet meer tegen. Hij bezocht de imam. Hij stortte zich steeds meer op zijn werk. Hij schilderde de gevel van de bakkerij, hij zette een nieuw zaagblad in de lintzaag, hij schepte de aslades van de ovens leeg, hij reinigde de vloeren in de bakkerij, met de hogedrukspuit maakte hij de stenen van de oprit schoon, ja als hij maar iets te doen had, leek het. Hij kwam nauwelijks zijn huis nog in.

Een paar dagen later belde de man de jandarma op met de mededeling dat toen hij naar bovenkwam na zijn werk zijn vrouw verdwenen was. Er werd aangifte gedaan en er werden sporenonderzoek en buurtonderzoek verricht. Maar de vrouw was en bleef verdwenen.
Onlangs vond een dorpsbewoner toen hij bezig was zijn tuin op te hogen, met aarde geleverd door het tuincentrum, een vreemd vervormde gouden ring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten