maandag 14 november 2011

De weddenschap

Ergens in Bodrum spelen twee vrienden, Cenk en Herman, een of ander schietspel op de computer. Ze hebben allebei een plastic speelgoed machinepistool in hun handen en ze springen schietend in het rond. Ze schieten wat af en tijdens een militaire actie wordt een flink aantal vijanden omgelegd.
Herman gaat volgende week voor "zaken" een paar weken naar Nederland. En Cenk wil dat hij voor zijn neef, die in Den Haag een dönerzaak heeft, een paar van die machinepistolen meeneemt.
"Dat gaat echt niet jongen. Die nemen ze hier bij de douane al in. En anders in Nederland wel. Nee, dat lukt nooit," zegt Herman. "Het is makkelijker een echt wapen naar Turkije mee te nemen dan een namaakwapen naar Nederland."
"Dat wil ik zien," valt Cenk meteen in de rede. "Wedje maken?"
"OK," gaat Herman verder. "Ik breng een pistool mee terug, om niet."

De controle op namaakwapens is streng. De wapens zijn soms levensechte kopieen van bestaande wapens en soms zijn het fantasiemodellen maar ze zien er zo echt uit dat er veel dreiging van uit gaat. Als slachtoffer van een overval zie je niet of het wapen echt of namaak is. Bij honderden overvallen in Nederland werden de afgelopen jaren nepwapens gebruikt.
Het is verboden deze namaak vuurwapens in te voeren omdat ze in Nederland onder de wapenwet vallen. In Turkije zijn die imitatiewapens vrij te koop omdat de wapenwet minder streng is. Soms horen ze bij een computerspel, soms is het een aansteker, soms is het een handgranaat.
Als je betrapt wordt op invoer ben je strafbaar en wordt je strafrechtelijk vervolgd. Het namaakwapen wordt in beslag genomen en je kan een boete van honderden euro's krijgen. Maar meestal komt het niet zo ver omdat je namaak Glock, Walther, Beretta, UZI of Kalashnikov in Turkije niet door de douane komt. De metalen onderdelen die in de wapens zitten verraden de aanwezigheid in je bagage. Inleveren is dan het gevolg.

Sinds de jaren '90 wordt er door de kunststof- en de wapenindustrie geexperimenteerd met koolstofvezels, composiet materialen en keramische materialen om die geschikt te maken voor de wapenproductie. Lange tijd waren er moeilijkheden met de loop van de wapens omdat er problemen waren met de warmte-afvoer. Zelfdovende kunststof bleek een oplossing te zijn en tegenwoordig bestaan er kunststofwapens die tamelijk betrouwbaar zijn.
Het gebruik van kunststof maakte het mogelijk om de wapens moeiteloos door de luchthavenbeveiliging en de metaaldetectors te voeren. Maar de meteaaldetectors werden geavanceerder en die ontdekten de wapens wel als er ook maar iets van metaal aan te pas was gekomen.
Ik geloof dat Belgische wapen- en munitiefabrikanten als eersten een wapen ontwikkelden dat totaal uit kunststof bestaat (zelfs onzichtbaar op de full body scanner heb ik gehoord).De wapens gaan nog niet zo lang mee als hun conventionele voorlopers. Er schijnt zelfs een wat men noemt wegwerpwapen in de "handel" te zijn.

Toen Herman zijn zaken in Nederland geregeld had kwam hij met een nachtvlucht naar Milas waar hij afgehaald werd door zijn vriend Cenk . Ze reden richting Bodrum.
"Stop hier eens even," vroeg Herman. De lichten van de auto schenen precies op het plaatsnaambord van Güvercinlik. Hij rommelde wat in zijn tas die op de achterbank stond. Hij stapte uit en ....
Als je goed kijkt zie je nu nog steeds in enkele plaatsnaamborden op de weg van het vliegveld naar Bodrum wat ronde gaten zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten