dinsdag 8 november 2011

Atatürk vermoord?

Nu het weer bijna 10 november is en de herdenking van de sterfdag van Kemal Atatürk weer nadert, verschijnen er op internet en in de pers weer nieuwe berichten over het feit dat Atatürk mogelijk vermoord zou zijn.
Veel Turken zijn volgens mij gebiologeerd door samenzweringsverhalen en complottheorieën. En over het eind van het leven van Atatürk bestaan er daarvan ook een aantal.
Daarvan neem ik de verhalen op internet niet zo serieus. Ze zijn veelal absoluut niet gefundeerd of niet te beoordelen omdat iedereen een Youtube stukje kan plaatsen of een bericht op een of ander forum hetgeen dan weer door anderen gebruikt kan worden om hun eigen theorie te staven.

Volgens de officiële bronnen is Mustafa Kemal Atatürk op 10 november 1938 's ochtends om 5 voor 9 ten gevolge van levercirrose overleden.
Sinds 1935 ging het steeds slechter met zijn gezondheid. De diagnose was toen al levercirrose ten gevolge van overmatig alcoholgebruik. Atatürk was terecht een groot liefhebber van de nationale Turkse drank rakı.
Zijn ziekte werd zo goed mogelijk voor de buitenwereld verborgen gehouden maar in 1937 verschenen er toch berichten over zijn ziekte in de pers. In 1938 werd zijn ziekte in een perscommuniqué nog griep genoemd. Het ging slechter en Atatürk nam voor de laatste periode van zijn leven intrek in het Dolmabahce paleis. Daar raakte hij voor de eerste keer in coma, waaruit hij weer bijkwam. Aanvankelijk had men het idee dat het beter met hem ging maar op 8 november raakte hij opnieuw in coma waaruit hij niet meer ontwaakte.

Maar niet iedereen neemt genoegen met deze lezing. Er bestaat een speciale, bijzondere theorie die ervan uit gaat dat Atatürk de leider der vrijmetselaars in Turkije was. Hij zou in een complot door andere vrijmetselaars, die vonden dat hij te veel macht kreeg en niet voldoende meer naar zijn meerderen in de organisatie (de illuminati, de leiders van een nieuwe wereldorde) luisterde, vermoord zijn.
Misschien niet onmogelijk maar niet zo plausibel en zeker ongeloofwaardig als we bedenken dat Atatürk zelf in 1922 meen ik de vrijmetselaarsloges verbood.

Deze week verscheen er in de krant Radikal een artikel waarin de arts van wijlen minister-president Bülent Ecevit de heer Mücahit Pehlivan aan het woord komt die zegt te denken dat Atatürk vermoord werd.
Op de vraag wie daar dan belang bij zouden hebben gehad noemt hij twee mogelijkheden. Ten eerste zouden de mogelijke betrokkenen vertegenwoordigers van buitenlandse mogendheden, die toen in Turkije actief waren, geweest kunnen zijn. Mensen van geheime diensten die in opdracht van hun regering handelden.
Als tweede mogelijkheid verwijst hij naar binnenlandse krachten die een soort staatsgreep hadden willen plegen net zoals later bv. in de plannen van Ergenekon.
Pehlivan vermoedt dat Atatürk vermoord is middels het toedienen van arsenicum zoals meerdere wereldleiders als Napoleon, Lenin of Arafat aan hun einde zijn gekomen. Het was niet alleen maar de levercirrose beweert hij.
Een andere vergiftigingsmogelijkheid zou het gebruik van fluor kunnen zijn. Een desinfecterend middel dat in vloeibare vorm en bepaalde concentratie uiterst gevaarlijk is en daardoor ook heel omzichtig en met veel voorzorgsmaatregelen en grote kennis van zaken gebruikt zou moeten zijn. Waarom hij speciaal daaraan denkt maakt hij niet duidelijk.
Om voor altijd een eind aan de speculaties te maken zou Pehlivan het graf van Atatürk willen laten openen en DNA monsters willen laten nemen.
En dan? Is Turkije bij een eventueel minder gewenst en imagoschadend resultaat gebaat? En welke verdachtmakingen volgen er dan?

3 opmerkingen:

  1. Willen ze postuum een moslim van hem maken? Hij heeft helemaal nooit gedronken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zou de introductie van een nieuwe soort rakı wat zijn? "ATATÜRK"

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeker, er is ook al Jeltsin wodka.

    BeantwoordenVerwijderen