zaterdag 12 november 2011

Het was een gekkenhuis

Bij ons in het dorp woonde vroeger een heel groot gezin met veel zoons en naar ik me meen te herinneren ook een dochter. Onder de dorpskinderen deed het verhaal de ronde dat er 11 gekken waren. Of het er echt zo veel waren heb ik nooit zeker geweten maar dat er een aantal waren was me wel bekend. Het waren grote goedaardige vrolijke goedlachse lummels, althans zo denk ik daaraan terug, die bij de rest van de bevolking wel een potje konden breken.

Het getal 11 wordt in de getallenleer en in de volksmond wel het gekkengetal genoemd. Het is een vreemd, spiritueel getal dat tussen de 10 (een heilig getal) en de 12 (het getal van perfectie) in staat. Het is ondeelbaar en bestaat uit twee zelfde cijfers.
In het verleden bestonden belangrijke instituties of besturen vaak uit 11 personen. In het carnavalsgebeuren is dat nog zo. Er is een raad van 11 (zotten). De eerste festiviteiten beginnen elk jaar op de 11e van de 11e en eens in de 11 jaar is er een jubileumjaar.
Er bestaan allerlei cijferfreaks en numerologen die er een speciale methode op na houden om alle namen, data en historische gebeurtenissen vanuit een soort complottheorie te verklaren en betekenis te geven.
Gek of niet, in het Nederlands is het toevallig wel zo dat het woord "gekkengetal" ook weer uit 11 letters bestaat.

Dit jaar was er een soort gekte uitgebroken met betrekking tot het getal 11. Vooral in Azië, maar ook in de rest van de wereld, wilden mensen massaal op die dag trouwen. Overwerk voor de ambtenaren van de burgerlijke stand, ook in Nederland.
Overal werden feesten georganiseerd en dan bedoel ik niet de eerste carnavalsfeesten .
In de VS betaalde een arts alle kosten terug die gemaakt werden door zijn patiënten als hun kind op de 11e geboren werd.
Heel veel mensen lieten de geboorte van hun kind zelfs speciaal opwekken.
De piramide van Giza in Egypte werd gesloten omdat de autoriteiten vermoedden dat speciale bijeenkomsten wel eens voor ongeregeldheden zouden kunnen zorgen.
Als je bij Belvilla,een vakantiehuis verhuurbedrijf, voor deze datum een "gekke" vakantie boekte, bv. in een afgedankte molen of een pipowagen of een gestrand vliegtuig kreeg je 11 procent korting op je rekening.
Een groot feest voor een Amerikaanse tweeling die op deze dag 11 jaar werd.
Heel bijzonder waren de geboortes van bv. Evy in ziekenhuis Amstelland in Amsterdam die precies om 11.11 uur ter wereld kwam.
Ook hier in Turkije werd Umut Çeliker in het Staatsziekenhuis van Çanakkale geboren op de dag die je als ouders gemakkelijk onthouden kan: 11-11-'11 om 11.11 uur.
Een gekkendatum als deze doet zich maar één keer in een eeuw voor. Maar we kunnen voor volgend jaar wel weer iets anders bedenken 12-12-'12 of zo.
Maar dat is toch niet zo bijzonder als van de baby die ooit in een gezin als 11e kind geboren werd om 11.11.11 uur op 11-11-1111. Dat schijnt trouwens wel een heel gek kind ergens in de buurt van Parijs te zijn geweest naar ik vernomen heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten