woensdag 23 november 2011

Huilen met de wolven in het bos

Enkele maanden geleden werden er ergens in het zuiden van Turkije enkele vrouwen aangevallen door een wolf. De vrouwen waren buiten het dorp kruiden aan het verzamelen. Een oudere vrouw werd gedood. In het gebied zijn wolven tamelijk zeldzaam en aanvallen kwamen eigenlijk nooit voor. Er werd dan ook meteen druk gespeculeerd dat de wolf wel hondsdol zou kunnen zijn en dat hij daardoor tot de aanval was overgegaan. Een lone wolf.
De volgende dag hadden zich tientallen mannelijke dorps- en buurtgenoten op het dorpsplein verzameld. Allemaal bewapend met een dubbelloops jachtgeweer begonnen ze aan een grote klopjacht. Maar het ontbrak de jagers aan een duidelijk spoor en van de wolf werd dan ook niets meer vernomen.
Wolven werden in Turkije vrijwel overal stelselmatig bejaagd. Volgens de jachtwet is de wolf een plaag en mag dus uitgeroeid worden. Dat gebeurde niet al te zachtzinnig en met alle bekende jachtmethodes, schieten, vergif, klemmen en valkuilen.
Er schijnen momenteel nog zo'n 10 tot 15.000 wolven in het wild te leven, vooral in centraal Turkije, maar hun aantal neemt snel af.

Op de heuvelrug tegenover mijn huis zag ik op een avond, tegen schemering, een grote wolf staan. Precies op de kam van de heuvel, een scherp afgetekend silhouet tegen de lichtere achtergrond. In zijn karakteristieke houding met zijn kop achterover in de lucht gaf hij blijk van zijn aanwezigheid. Ik meende hem te horen huilen en ik vroeg me af of hij daar wel vaker stond en als dat zo was waarom ik hem dan nooit eerder had gezien of gehoord. Was het de wolf die de vrouwen had aangevallen? Nee, onzin natuurlijk. Wel was ie alleen. Een lone wolf.
(De volgende dag stond ie er nog steeds. Het bleek om een struik te gaan.)

Soms wordt ook voor mensen de uitdrukking "lone-wolf" gebruikt. En recent was dat voor Anders Breivik, de man die afgelopen juli twee aanslagen pleegde in Noorwegen. Hij plaatste een autobom voor regeringsgebouwen in Oslo en hij overviel een zomerkamp op het eiland Utoya. In totaal kwamen hierbij rond 70 mensen om het leven.
De vergelijking is een belediging voor het dier.
Breivik verklaarde in een manifest op internet dat hij de aanslagen alleen had georganiseerd en uitgevoerd maar geeft ook indicaties waaruit eventueel zou kunnen opgemaakt worden dat hij deel uitmaakte van een grotere organisatie.
Hij wilde met zijn acties o.a. bijdragen aan het beschermen van de West-Europese cultuur tegen moslimoverheersing.
De verantwoordelijke overheden wisten er geen raad mee en wilden zich niet indenken dat er een organisatie zou bestaan die mogelijk nog meer van dergelijke acties zou uitvoeren en waren graag bereid om van een "lone-wolf" te spreken.

In Duitsland blijken neo-nazi's de afgelopen jaren een aantal moorden en aanslagen gepleegd te hebben op voornamelijk middenstanders met een Turkse achtergrond. Men dacht aan een groepje van een man of zes. Na onderzoek blijkt er waarschijnlijk sprake te zijn van wel 150 tot 200 van dit soort elementen. Geen lone wolves maar een hele roedel.

In september werd in de buurt van Duiven in Gelderland een wolf waargenomen. Experts hadden de terugkeer van de wolf naar Nederland al voorspeld en dat blijkt nu een feit te zijn. Vermoed wordt dat de wolf een van de dieren is uit een wolvenproject in Hessen, Duitsland. Hessen?
Ik vertrouw het niet.

3 opmerkingen:

  1. Ha ha, ik woon in Hessen, maar mijn indruk is dat wolven hier alleen in de komkommertijd voorkomen, wanneer de kranten behoefte hebben aan sappige verhalen.
    Ook schrijven de kranten in de zomer vaak over een reusachtige krokodil of schildpad die in de Rijn zou zijn aangetroffen. En de eerste beer is ook alweer beschreven.
    Een reële plaag in Hessen wordt gevormd door de wasberen. Vier geïmporteerde exemplaren waren in 1934 uitgezet aan de Edersee. Die hebben zich vermeerderd tot een half miljoen en zijn nu een bedreiging voor iedere vuilnisbak, maar ook voor keukens en woonkamers waarvan de deur open staat. Hoewel ze klein zijn en geen mensen eten zijn ze nogal hufterig en moeilijk te verwijderen. Ze worden gejaagd - of dat legaal is weet ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mijn informatie leven er momenteel 11 roedels wolven in Duitsland, waarvan de meeste in het oosten. Verder leven er een aantal solitaire wolven verspreid over heel het land.
    Sinds vorig jaar leeft er een roedel rond Wiesbaden. Zou toch kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een roedel rond Wiesbaden? Ik ben helemaal geen wolfkundige, maar in een zo dicht bevolkt gebied lijkt het me onwaarschijnlijk.

    BeantwoordenVerwijderen