woensdag 30 november 2011

Kertsverrassing

"Zijn die oude schepen wel veilig," vroeg een kennis van me die binnenkort een bezoek aan Kos wil brengen. Op dat moment schoot me een gebeurtenis van een jaar of drie geleden te binnen, toen ik de oversteek van Bodrum naar Kos maakte. Het was in dezelfde periode van het jaar, ongeveer een week voor kerstmis. Op Kos wordt het kerstfeest tamelijk uitbundig gevierd en veel in Bodrum en omgeving wonende West-Europeanen brengen graag een bezoek aan de kerstmarkt die in het centrum van de stad wordt georganiseerd. Daar in het centrum, op een plein dat vol met allerlei kraampjes staat, staat tegenover een oude nu als koffiehuis ingerichte moskee voorzien van authentieke minaret , een schitterende levensgrote kerststal. Wel grappig.
Ik denk dat het op 21 of 22 december was. Ik had vooraf een ticket voor de ferry gereserveerd. In periodes van grote drukte, zoals rond kerst, is dat wel nodig. Het weer was tamelijk onrustig in die week en het werd behoorlijk regen- en stormachtig. Op de dag van mijn oversteek werd er windkracht 5 verwacht. Ik heb nog even nagevraagd of de tocht niet gecancelled zou worden maar dat was niet het geval. Bij windkracht 5 kon gemakkelijk worden gevaren, verzekerde men mij.

Na de gebruikelijke formaliteiten vervuld te hebben gingen de passagiers aan boord . Het weer was niet echt aangenaam dus iedereen ging binnen zitten dicht bij de koffiebar.
Beschut achter de pier lagen een aantal ferries stijf tegen elkaar rustig uit de wind. Links van onze ferry lag een groter en hoger exemplaar waarvan de stootkussens tegen de ruiten van onze ferry drukten.
De motor werd gestart en we bleven nog even met warmdraaiende motor liggen wachten. Trossen los en daar kwam het schip los van de kade. Een enorme knal en glasgerinkel volgde. Een van de stootkussens van de andere ferry had een grote zijruit van de gelagkamer ingedrukt. Er waren geen verwondingen bij de passagiers die aan het betreffende raam zaten maar er ontstond toch een lichte paniek en glas in je koffie is ook niet alles. Mensen zochten een goed heenkomen en bemanningsleden plaatsten provisorisch een paar schotten voor het raam. De tocht werd voortgezet en het malheur leverde verder tijdens de oversteek ook geen grote problemen op. Er kwam bijna geen water binnen en we kwamen veilig in Kos aan.
De passagiers trokken de stad in voor een dag shoppen, eten en drinken en aan het eind van de middag werden ze weer aan boord terugverwacht. In de tussentijd zou het raam dan hersteld kunnen worden.
Maar bij terugkomst bleek van reparatie geen sprake. Wel was de provisorische voorziening enigszins verstevigd. De wind was in de loop van de dag wel toegenomen en er stond nu een behoorlijke golfslag. De wind stond recht op de haven en kwam precies uit richting Bodrum. We vertrokken. De ferry kwam los, maakte een draai naar stuurboord en kwam met z'n kop in de wind de haven uit. Precies buitengaats manoeuvreerde de kapitein nog iets verder naar stuurboord. Op dat moment sloeg een grote golf over de boeg en twee van de voorruiten knalden uit hun sponningen en een enorme plens water overstroomde de salon. Paniek. Springen. Rennen. De ferry werd onmiddelijk gedraaid en stilgelegd.
Na overleg, ik denk met scheepvaart autoriteiten, havenpolitie of misschien alleen maar met de directie van de ferrymaatschappij, werd besloten de terugtocht naar Bodrum toch voort te zetten. Een oudere Engelse dame in een rolstoel was dusdanig geschrokken dat ze een dutyfree gekochte fles brandy , die ze had willen smokkelen leek mij, van onder haar plaid te voorschijn haalde en na zelf een paar flinke slokken genomen te hebben rond liet gaan. De koers werd enigszins gewijzigd zodat we niet meer recht in de wind voeren. Er werden zwemvesten uitgedeeld en we staken over naar Turgutreis waarvandaan we met de bus naar Bodrum werden vervoerd.
Misschien ga ik dit jaar wel weer eens naar de kerstmarkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten