woensdag 14 december 2011

Zoekt en gij zult vinden

Een prachtige foto van een spectaculair gekleurde gekko in een Turkse krant (Zaman) bij een artikel over nieuwe diersoorten.
Even een lijstje krantenberichten:
  • 13 december 2011, ook al gepubliceerd op 12 oktober 2011. In het Mekong gebied in Azië zijn 208 nieuwe diersoorten ontdekt.
  • 29 juni 2011. Meer dan 300 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt op de Filippijnen in zee en in de regenwouden.
  • 27 juni 2011. De afgelopen tien jaar zijn er op Nieuw-Guinea 1060 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt.
  • 19 juni 2011. In de Noordzee bij de Doggersbank zijn in enkele dagen tijd 10 nieuwe diersoorten ontdekt.
  • 22 november 2009. In de diepzee op meer dan 200 meter diepte zijn het afgelopen jaar 17.650 nieuwe diersoorten ontdekt.
Waren het echt nieuwe soorten die tijdens de schepping misschien even in het nauw terecht waren gekomen? Bleek er uit de administratie opeens dat de schepping nog niet voor honderd procent gerealiseerd was? Was er iets over het hoofd gezien, waren er fouten gemaakt? Te veel allemaal, te druk? Ja dat zou me niet verbazen. De hoeveelheid creaturen die geschapen moest worden was zo groot dat er best eens iets overgeslagen had kunnen worden.
Trouwens, de berichtgeving is eigenlijk ietwat verwarrend en ook tamelijk onzorgvuldig. Het zijn natuurlijk geen nieuwe planten en dieren die ontdekt zijn. Ja die in de diepzee zullen misschien bij niemand bekend zijn maar een groot deel van die andere planten en dieren zijn wel degelijk bekend bij de lokale bevolking. Ze hebben namen en men kent hun gedragingen.
Nee, waarschijnlijk waren ze er al maar waren ze tot dan toe nog niet door de wetenschap in kaart gebracht, nog niet beschreven. Ze hadden nog geen wetenschappelijke naam gekregen. En die benaming moet voor onderzoekers echt wel iets bijzonders zijn om te doen.
Maar aan de andere kant wetenschappers veronderstellen ook dat er alleen al in de oceanen nog zeker 750.000 onbekende, naamloze dieren moeten leven.
Als we dan ook planten en andere organismen in ogenschouw nemen zijn er nog miljoenen "nieuwe" schepselen te vinden. Ja, dan wordt de zaak al iets minder spectaculair, lijkt mij. Dan is het speciale er misschien wel vanaf.
Toch zijn er beslist nog een aantal uiterst bijzondere "vondsten" te doen. In de eerste plaats zou het vinden van een of meerdere van de honderden fabeldieren uit allerlei mythologieën wel tot de verbeelding spreken, maar ik heb er weinig fiducie in dat zo iets zal gebeuren. Maar het vinden van het monster van Loch Ness zou natuurlijk ook al een aardige verrassing zijn.
En ook, en ik denk dat daartoe meer kans van slagen is, het vinden van de Yeti. De verschrikkelijke sneeuwman uit de Himalaya. Het schepsel zou ook in bergen in het zuidelijk deel van Siberië zijn waargenomen. De laatste tijd zijn daar nog verse voetsporen in de sneeuw gevonden En de lokale autoriteiten spreken van onweerlegbare bewijzen dat de Yeti daar in de bergen woont.
In oktober 2011 heeft men in de regio Kemerovo het bestaan van het wezen erkend en men zal er een speciaal onderzoekscentrum inrichten.
Het vinden van de Yeti, ja dat zou pas echt een leuke "ontdekking" zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten