maandag 26 december 2011

Het offer

Oud en nieuw vallen dit jaar op zaterdag en zondag. In Turkije wordt het afscheid van het oude en de verwelkoming van het nieuwe jaar in bepaalde groeperingen tamelijk uitbundig gevierd. Soms wordt er een vakantie aan gekoppeld, in een hotel aan de Middellandse of de Egeïsche Zee. Soms wordt een korte cruise gemaakt. Maar in ieder geval mag een grote feestavond voor veel mensen zeker niet ontbreken.
Dit jaar komt het allemaal een beetje ongelukkig uit. Geen extra vrije dag en geen extra korte vakantie. En maandag weer gewoon aan het werk.
En in grote delen van de wereld, in de landen waar de zelfde christelijke jaartelling gehanteerd wordt, heeft men met de zelfde situatie te kampen.
En ik hoor de mensen in Nederland al weer mopperen. "Ze boren ons mooi weer een paar vrije dagen door de neus", of "ik moet wel vrije dagen opnemen want de kinderen hebben vakantie", "één vrije dag kunnen ze ons toch wel schenken?" en zo verder.
Veel Nederlanders zijn bang dat ze tekort komen, dat ze bestolen worden, omdat ze vinden dat ze er eigenlijk recht ophebben. Want ze moeten toch al het hele jaar door zo hard werken en ze hebben het toch al zo druk, en ze hebben toch al zo weinig vrije dagen, vinden ze.
En dat van die vrije dagen klopt wel als je Nederland vergelijkt met andere landen in Europa. Nederland heeft (samen met Groot Brittannië bv.) het minst aantal officiële feestdagen en samen met de 20 tot 25 vakantiedagen staat Nederland in Europa inderdaad onderaan.
Nederland kent weinig officiële feestdagen. Nederland is een van de weinige landen waar 2e kerstdag, maar ook 2e paasdag en 2e pinksterdag een officiële feestdag is. Sommigen verklaren het bestaan ervan door te stellen dat daarmee het aantal vrije dagen enigszins gecompenseerd wordt.. Anderen beweren dat deze dagen in de Lage Landen al feestdagen waren tijdens de Middeleeuwen. Dus als werknemers klagen dat ze zo weinig feestdagen hebben dan klopt dat wel. Maar dat die Nederlanders het zo druk, druk, druk hebben en zo hard werken is weer een heel ander verhaal.
Als de cijfers van het SCP (Sociaal Cultureel Planbureau) juist zijn, werpen die wel een ander licht op de situatie en zouden we de algemeen bestaande indruk toch op zijn minst enigszins moeten nuanceren.
Deze cijfers van het SCP van oktober jl. geven namelijk aan dat Nederlanders gemiddeld 6 uur per dag nodig hebben voor werk, school en huishouden over het hele jaar. Dat is 50 minuten minder dan in andere Europese landen.
Nederlanders hebben gemiddeld 5,5 uur vrije tijd per dag en dat is 30 minuten meer dan in andere landen.
Nederlanders zijn ervan overtuigd dat ze het heel druk hebben en heel harde werkers zijn maar daar kan gezien deze cijfers wel iets aan afgedaan worden.
Ze werken gemiddeld korter en ze hebben meer tijd voor zichzelf.

Het SCP is een overheidsorganisatie die op basis van wetenschappelijk onderzoek o.a. gevraagde adviezen aan de regering levert.
Ik denk dat de uitslag de regering wel gelegen komt. In crisistijd wordt het duidelijk dat die Nederlander er best nog wel een schepje bovenop kan doen om de productie te verhogen, om wat actiever te zijn, om meer bij te dragen aan het bezweren van de crisis. Zodat de bonussen in de bankensector, waar toch volgens de meeste economen de oorzaak van alle problemen ligt, tenminste weer met een gerust hart verhoogd kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten