zaterdag 3 december 2011

Discussie gesloten

In september kreeg Turkije de bovenkant van een 2000 jaar oud gestolen Herculesbeeld terug van een museum uit Boston VS. De onderkant van het beeld stond nog in een museum bij Antalya en zo kon het beeld na meer dan 100 jaar weer compleet aan het publiek getoond worden.
In Berlijn stond tot voor kort een 4000 jaar oude sfinx die 100 jaar geleden ter restauratie naar Duitsland werd vervoerd . Het was er een van een paar. De andere werd in 1924 wel geretourneerd. Maar nu is dus ook de tweede sfinx terug. Ze zijn herenigd en kunnen straks naast elkaar aanschouwd worden.
Turkije doet verwoede pogingen om meer archeologische en cultuurhistorische eigendommen van over de hele wereld weer in de eigen musea terug te krijgen.

Afgelopen weken werd er in Nederland een heftige discussie gevoerd op radio, tv, in de pers en op internet over het al dan niet racistische karakter van het Sinterklaasfeest, wel met een Zwarte Piet dan uiteraard, en wat er mee zou moeten gebeuren.
Alle argumenten kende ik wel zo'n beetje uit de zeventiger jaren toen er ook heel politiek correct over het feest gedaan werd. Veel nieuws hoorde ik niet. Er werd in die tijd ook al geëxperimenteerd met blanke, groene, gele en blauwe pieten maar die waren toen in ieder geval geen succes. En de ZP bleef gehandhaafd.
Het is vanzelfsprekend het goed recht van mensen om te protesteren tegen het Sinterklaasfeest in de huidige vorm. En het met harde hand neerslaan van een demonstratie van vier mensen die een T-shirt droegen met als tekst "Zwarte Piet is racistisch" en het vervolgens arresteren en afvoeren van de terroristen naar het politiebureau kan je wel een enigszins overdreven en overspannen reactie noemen.
Persoonlijk herken ik niet dat het feest nog een lading heeft van racisme, slavernij, blanke overheersing, zwarte knechting of islam onderdrukking en zie ik er weinig kwaad in.
Van een echte diepgewortelde traditie kunnen we trouwens niet spreken omdat het feest in de huidige vorm niet langer bestaat dan een dikke 100 jaar. Dus als er een wijziging in de feestvorm zou worden aangebracht en Piet blank zou worden, zou ik daar geen enkel bezwaar tegen hebben. Ik geloof toch niet in Sinterklaas. Het is een verkleedfeest en dat zouden kinderen vanaf het begin ook moeten weten.

Niet alle feiten omtrent de ware geschiedenis van Sinterklaas staan voor honderd procent vast maar wel leefde er rond het jaar 300 een bisschop Nicolaas van Myra in Lycië, een deel van het huidige Turkije aan de Middellandse Zee. De bisschop zou op 6 december 342 overleden zijn. Zijn stoffelijke resten zouden tijdens een handels/oorlogsmissie in 1087 door Venetianen uit zijn graf ontvreemd zijn en naar Bari in Italië zijn overgebracht.
Bari was destijds in Spaanse handen en vandaar wellicht dat we geleerd hebben dat Sinterklaas ieder jaar uit Spanje komt.
Op dit moment schijnt er in Turkije op het Ministerie van Cultuur en Toerisme in Ankara het plan rond te waren om te proberen de overblijfselen van de bisschop terug te krijgen in de bisschoppelijke kerk van Myra (Demre tegenwoordig).
Voor Nederland zou dat weleens het eind van het Sinterklaasfeest kunnen betekenen. Sint zou dan uit Turkije komen en een jaarlijks visum voor een Turk en zijn zwarte knecht zit er volgens Gerd en Geert niet in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten