dinsdag 12 juli 2011

Het 1000-jarig rijk

Bij de geboorte van de mens gaat ook meteen de achteruitgang van het menselijk lichaam beginnen. Sommige organen zijn volgroeid en kunnen er niet beter op worden. Maar bv. heel hoge frequenties worden al snel niet meer door ons gehoororgaan geregistreerd.
Andere organen zijn nog niet volgroeid of werken nog niet perfect. Maar mankementen worden snel gediagnosticeerd en in veel gevallen verholpen. Er vindt een verdere ontwikkeling plaats en de mens groeit naar volwassenheid.
Op een gegeven moment komt voor iedereen de zichtbare veroudering in beeld. Letterlijk. In de spiegel zien we de eerste rimpels en vlekjes. Veel mensen lijden daar onder.
De schoonheidsindustrie vaart er wel bij. Of het nu gaat om diëten, sportscholen, gezonde voeding, operaties of transplantaties er gaan kapitalen in om. Zowel vrouwen als mannen laten hun gezicht liften, laten hun rimpels weghalen of hun huid verzorgen.
"Ik vind het gewoon niet mooi staan," is denk ik het meest gehoorde argument om zich tegenover de buitenwacht te verontschuldigen. Maar, helaas je kan proberen de zaken uit te stellen, eraan ontkomen doe je niet. Want tegen ouderdom is nou eenmaal niets te doen. Of toch wel?
OK je kan een aantal organen vervangen, als die voor handen zijn. Maar daar is een grens aan. Je kan toch niet alle organen, alle botten, alle weefsel, vezels en vellen bij iedereen herplaatsen.

Volgens gerontoloog De Grey van de universiteit van Cambridge zijn er wel degelijk mogelijkheden. In zijn visie kan de mens in de toekomst wel duizend jaar oud worden.
Het belangrijkste daarbij is dat celschade gerepareerd wordt voordat die ziekmakend kan worden. De veroudering zal dan langzamer gaan dan het herstel door medische ingrepen. Door toepassing van alle moderne technieken zoals klonen, stamceltransplantatie, gentherapie, stamceltherapie en immuunsysteem behandeling zou de ouderdom "genezen" kunnen worden. De eerste mens die 150 jaar zal worden is al geboren en binnen afzienbare tijd zijn we in staat die leeftijd heel veel op te rekken. Aldus De Grey.
Voor we het zo ver laten komen is het misschien wel verstandig daar eens goed over na te denken of we dat wel willen. Stel dat het zou kunnen. Mensen overlijden niet meer. De wereld raakt erg snel vol want er komen wel steeds kinderen bij. Mag iedereen zo oud worden? Wie wel en wie niet? Moeten we een lootje trekken? Mogen mensen zich niet meer voortplanten? Is onze huidskleur of intelligentie of onze portemonnee bepalend?
Nee, de politiek en de ethiek hebben daar geen antwoord op. Wetenschappers zullen het niet kunnen laten hiermee te experimenteren en ze zullen dit misschien wel mogelijk maken. Het klonen van mensen is niet toegestaan. En dit?

Op een warme zomeravond zitten er twee mannen, van zo te zien middelbare leeftijd, gezellig te kletsen op een bankje in de schaduw van een prachtige plataan. Zegt de een: "Betovergrootvader, gefeliciteerd met uw verjaardag. Hoe oud bent u nu precies geworden?"
"Gisteren exact achthonderdzesennegentig," antwoordt de aangesprokene.
"Een respectabele leeftijd betovergrootvader," reageert de eerste.
"Maar jij dan mijn jongen," vraagt de betovergrootvader aan zijn achterkleinzoon, "jij bent toch ook niet meer een van de jongsten?"
"Dat valt wel mee hoor," besluit de achterkleinzoon, "ik moet nog zeshonderdvierendertig worden!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten