vrijdag 14 oktober 2011

Vogelbadjes voor Iran

U kent allemaal de slogans misschien wel waar we vooral in zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw in Nederland bijna mee werden doodgegooid:
  • Brillen voor Afrika
  • Waterputten voor de Sahel
  • Fietsen voor Zuid-Afrika
  • Schoolspullen voor Mali
  • Pennen voor Lesotho
  • Kleding voor Oost-Europa
Ik weet niet meer zeker of dat bad vol oude kunstgebitten uit een aflevering van Stiefbeen & Zoon ook voor een hergebruikactie bedoeld was, maar dat even terzijde.
Sommige acties lopen nog steeds en er komen regelmatig weer nieuwe bij.

Turkije-Iran
Het begint steeds duidelijker te worden dat Turkije alle mogelijke moeite doet om haar invloed in het Midden-Oosten uit te breiden. Dit tegen het zere been van Iran dat verwoede pogingen doet om te voorkomen dat het alleen komt te staan nu het er steeds meer op gaat lijken dat ze hun enige nog overgebleven bondgenoot Syrië ook zullen verliezen. In het nabije verleden bestonden er goede banden tussen Turkije en Iran maar dat lijkt voorgoed voorbij.
Turkije heeft met haar nieuwe buitenlandpolitiek in eerste oogopslag een hoop goodwill gekweekt bij de bevolking in landen als Tunesië, Egypte, Libië, Bahrein en Syrië gekweekt.
Haar houding tegenover Israël wordt met instemming begroet en het idee van het Turkse politieke model van scheiding van religie en staat kan ook op veel positieve reacties rekenen. Terwijl de theocratische politiek van Iran op steeds minder steun kan rekenen, ook binnen de eigen bevolking.
De bewoordingen waarin beide landen zich tot elkaar richten zijn niet erg diplomatiek meer. Van leiders van landen verwachten we over het algemeen dat hun woorden voorzichtig en weloverwogen zijn. Maar in dit geval wordt er zeer vijandige en agressieve taal gebruikt van beide kanten. Minister-president Erdoğan van Turkije en president Ahmadinejad (die overigens zijn langste tijd als president gehad schijnt te hebben) van Iran lijken soms wel twee schooljongens die om de rest van de leerlingen te imponeren tegen elkaar opbieden met stoere taal. Beide landen zijn op dit moment bijna dagelijks prominent aanwezig in de wereldwijde media.
De afgelopen dagen maakte vooral Iran het weer bont.
  • Eerst was er het bericht van de Iraanse actrice Marzieh Vafamehr die veroordeeld werd tot een jaar celstraf en 90 zweepslagen voor haar rol in een film over een vrouw die zich dusdanig beknot voelt in haar mogelijkheden dat ze Iran ontvlucht. Volgens de rechtbank is de film zonder de nodige vergunningen gemaakt en verboden in het land.
  • Ook kwam er weer een herhaalde waarschuwing aan Turkije via de militair adviseur van Ayatollah Khamenei, de geestelijk leider van Iran dat bij een militair ingrijpen in Syrië een reactie van Iran niet uit zal blijven. Ook de plaatsing van het raketschild in Turkije werd wederom ernstig bekritiseerd en ook tegen de export van het Turkse model met scheiding van "kerk en staat" werd nogmaals hevig gefulmineerd.
  • Daar bovenop kwam de beschuldiging van de VS dat de Iraanse regering de hand zou hebben in de plannen voor een aanslag op de ambassadeur van Saoedi-Arabië in de VS. De VS zeggen voldoende bewijs te hebben. Iran ontkent in alle toonaarden.

Soaps
In Turkije is men dol op soaps. Iedere dag worden er op tientallen kanalen soaps uitgezonden. Er is een grote soapsector ontstaan die aan de lopende band nieuwe series produceert. De soaps zijn vaak immens populair en niet alleen in eigen land.
De soapsector is er in geslaagd een groot aantal series te verkopen naar andere landen. In meer dan 40 landen worden Turkse soapseries uitgezonden.
Sateliettelevisie is verboden in Iran vanwege westerse invloeden en propaganda, bijna vanzelfsprekend. Toch slagen veel mensen er in verboden buitenlandse kanalen te ontvangen. Ze schijnen een manier gevonden te hebben om hun airconditioner als antenne te gebruiken. Er is een Engelse satelietzender die speciaal op Iran gerichte Turkse soaps uitzendt met Iraanse ondertiteling.
Behalve met een airconditioner schijnen veel mensen deze zender te kunnen ontvangen middels een als vogelbadje gecamoufleerde schotelantenne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten