woensdag 26 oktober 2011

Illuminati

Er zijn mensen die in allerlei gebeurtenissen een complot of samenzwering menen te herkennen. Ze hebben daar gedachten over die voor een verklaring moeten zorgen. Een complottheorie is dat eigenlijk. Er is geen sprake van een objectief complot, en die bestaan zeker, maar men heeft vage aanwijzingen, tekens, vermoedens of ideeën om verschijnselen te verklaren, om wat houvast te krijgen in oncontroleerbare situaties.
Een kind dat niet uitgenodigd wordt voor een kinderfeestje denkt dat andere kinderen de gastvrouw opgestookt hebben.
Als een jongen tijdens een voetbalwedstrijd niet in het spel betrokken wordt verdenkt hij zijn teamgenoten van afspraken.
Een man wordt ontslagen en verdenkt een aantal collega's van samenspannen.
En zo zijn er veel voorbeelden te vinden in het dagelijks leven. Maar natuurlijk ook heel veel in nationale en internationale verwikkelingen.
Bekende voorbeelden zijn: de moord op Pim Fortuyn; de Bende van Nijvel; het Zionisme; de moord op president Kennedy en ga maar door.
Het stramien is altijd hetzelfde. Een gangbare verklaring voor een gebeurtenis wordt in twijfel getrokken. Aanvankelijk lijken er wel aannemelijke aanwijzingen of bewijzen te zijn maar op een gegeven moment zijn die op, de objectieve bewijsvoering stokt en er blijven alleen onverifieerbare feiten over om de theorie te onderbouwen.

In Turkije is in 1992 de Internationale Humanitaire Hulporganisatie (İHH) opgericht. Niet te verwarren met de Duitse en Nederlandse IHH's.
De Turkse İHH wordt in verschillende westerse landen gezien als een radicaal islamitische organisatie met banden met Hamas, Al Quida en de Taliban.
Ze zou met haar werk ondersteunende werkzaamheden verrichten vermomd als hulporganisatie. Ze heeft aan veel internationale hulpacties bijgedragen zoals in Bangladesh, Pakistan, Kenia, Ethiopië, Djibouti en Somalië.
Daar tegenover staat dat de Turkse autoriteiten een inval bij de İHH gedaan hebben waarbij wapens, explosieven en handleidingen om bommen te maken gevonden zouden zijn.
De Turkse regering wordt ook op een andere manier met de hulporganisatie in verband gebracht. Ze zou de NGO financieel ondersteunen en faciliteiten ter beschikking stellen. Het konvooi naar de Gazastrook in mei 2010 was voor een belangrijk deel door de İHH georganiseerd en vertrok met een Turks vlaggenschip en veel aanhangers vanuit een Turkse haven.
In de VS wordt in de pers regelmatig onderzoek geëist naar de banden van Erdoğan met de İHH.
Maar behalve de veronderstelde eventueel zelfs financiële steun van de Turkse regering krijgt de organisatie ook steun van de Internationale Moslimbroederschap waaruit Hamas en de Al-Gama'a al-Islamiyya zijn voortgekomen
Dat Erdoğan contact heeft met de Broederschap is bekend. Hij is zelf naar Egypte en Tunesië geweest en heeft vertegenwoordigers gesproken. De Broederschap heeft op een gegeven moment het geweld afgezworen en noemt zich een gematigde islamitische beweging die in Egypte naar een democratische rechtstaat wil. Erdoğan heeft zijn best gedaan het "Turks model" te promoten.
In Tunesië schijnt hem dat goed gelukt te zijn. De zusterpartij van de Moslimbroederschap, de Ennahda, die de grootste partij in Tunesië zal zijn na de verkiezingen heeft verklaard naar een systeem te willen vergelijkbaar met het "Turks model".
De complottheorie achter dit alles is dat Erdoğan naar een nieuwe orde wil in het Midden-Oosten, en misschien dan nog geen Nieuwe Wereldorde, maar wel een waarin Turkije de machtigste speler wordt. Sultan Erdoğan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten