zaterdag 8 oktober 2011

Op transport

Overval op geld- en goudtransport. Een verhaal.

De tegoeden van Libië werden in het begin van de strijd tussen Kadaffi en de opstandelingen vrijwel in alle landen van de wereld bevroren.
Maar toen de strijd in het voordeel van de opstandelingen beslecht leek te zullen worden, waren veel westerse landen bereid de bevriezing weer op te heffen en de opstandelingen te helpen. De nieuwe machthebbers hadden geld nodig om lonen te betalen van soldaten, ambtenaren, leerkrachten en anderen.
In Londen lag bij de drukker een heel grote hoeveelheid, nog door Kadaffi bestelde, bankbiljetten op vervoer naar Libië te wachten. En toen het geld werd vrijgegeven, werd 280 miljoen dinar(160 miljoen euro) op transport gesteld.
Per gepantserde geldtransportwagens ging het van de drukkerij naar het vliegveld waarvandaan het direct naar Libië gevlogen zou worden.
Natuurlijk was dit feit behalve bij werknemers van de drukkerij en overheidsfunctionarissen ook bekend bij mensen uit de overgangsregering in Libië. Ergens moet een lek geweest zijn.
Want toen het vliegtuig landde op het vliegveld van een zeer chaotisch Bengazhi en de geldcontainers al op enkele vrachtwagens stonden, vond er een overval plaats. En de overvallers gingen er met de geldcontainers vandoor.
Later werden de vrachtwagens met de opengebroken containers teruggevonden. De overvallers waren waarschijnlijk op zoek geweest naar het goud dat op het laatste moment toch niet (werd later verklaard) was ingeladen. Het risico van het uitgeven van de bankbiljetten met uiteraard bekende nummers in Libische valuta vonden de criminelen kennelijk te groot.
Misschien hadden ze toch goud gevonden, maar het papiergeld lieten ze in ieder geval ongemoeid achter.

Goud heeft altijd grote aantrekkingskracht gehad op mensen. Voor zover bekend werd het al meer dan twintig eeuwen geleden als betaalmiddel in het oude Egypte gebruikt. Maar ook toen al voor het vervaardigen van sieraden.
Nu zal het de criminelen niet om de schoonheid van het goud zijn gegaan maar uitsluitend om de waarde. En die waarde zal de komende tijd blijven stijgen. In ieder geval tot op het moment dat de wereld haar financiën weer een beetje op orde heeft. Een waarde van 5000 dollar per ounce tegenover nu ongeveer 300 dollar wordt door sommige analisten binnen niet al te lange tijd zelfs verwacht.

Enkele maanden geleden plaatste de Kuveyt Bank in navolging van andere banken in andere landen haar eerste goudautomaat in Turkije. De bedoeling was het aantal deze zomer uit te breiden tot 150. Te koop zijn eenheden van één of anderhalf gram, te betalen met credit card of cash.
Nu zijn Turken altijd al dol geweest op goud. En bij allerlei feestelijke gebeurtenissen wordt waardering uitgedrukt in goud. Bij huwelijk, verloving, uitzonderlijke schoolprestaties of sportieve prestaties worden sieraden of munten overhandigd. Vaak niet eens om ze te dragen of te verkopen maar om ze te bewaren als spaarpot voor mindere tijden.
Als jonge kinderen voor hun prestaties op school of bij sportevenementen een plaquette, een medaille of een beker krijgen uitgereikt zijn ze daar trots op en tevreden mee. Maar als ze wat ouder worden, de kasten in huis vol beginnen te raken met hun trofeeën, en ze de waarde van geld en goud leren kennen, zouden ze i.p.v. een beker ook wel een gouden munt willen ontvangen.
Er wordt geschat dat Turken thuis een hoeveelheid van 5 miljoen kilo goud bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten