donderdag 8 september 2011

Waterpret

Na langdurige aarzelingen van Turkije is er nu toch een overeenkomst met de NAVO over het plaatsen van een radarinstallatie voor het raketschild op Turks grondgebied.
Het radarsysteem moet, samen met in Roemenië geplaatste rakettenen en raketten op oorlogsschepen van de VS, de veiligheid van Europa en Amerika garanderen en het beschermen tegen een raketaanval uit landen uit het Midden-Oosten.
Het is vooral gericht tegen Iran waar men zou werken aan de ontwikkeling van kernwapens die op langeafstandsraketten geplaatst Europa en de VS zouden kunnen bereiken.

Een reactie van Iraanse kant kon natuurlijk niet lang uitblijven. Iran zegt ervan overtuigd te zijn dat het raketschild de veiligheid niet zal vergroten maar eerder het tegenovergestelde zal bewerkstelligen. Turkije en Iran zijn heel goed in staat hun veiligheid te verzekeren zonder tussenkomst van vreemden.
Iran zal geen agressie tegen haar nationale belangen toestaan.

Een embargo is een verbod op handel met een bepaald land om dat land te isoleren of politiek of economisch te bestraffen voor haar daden.
Een wapenembargo is het verbod handel te drijven met goederen die in de wapenindustrie gebruikt zouden kunnen worden.
Een land kan een embargo opleggen aan haar burgers maar ook bv. de EU of de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Embargo's zijn over het algemeen niet erg effectief en worden op grote schaal geschonden. Ook in het geval van Iran.
Het wapenembargo van de VN voor Iran dat al heel lang bestaat is sinds 2006 al weer een aantal malen aangescherpt maar kennelijk nog steeds niet voldoende want volgens de westerse intelligentiediensten gaan de ontwikkelingen van de langeafstandsraketten en de kernwapens gewoon door. Frankrijk, Rusland en China, maar ook andere landen zouden nog steeds goederen leveren die onder het embargo vallen.

Van dictaturen is het bekend dat er soms hele bijzondere verboden bestaan. De angst voor de invloed van andere landen op de burgers neemt soms lachwekkende afmetingen aan. In de USSR mocht je geen spijkerbroek dragen, in Tibet zijn foto's van de Dalai Lama, in Nazi-Duitsland was bepaalde kunst verboden. Allemaal gezagsondermijnend, symbolen van verzet, inmenging van vreemde mogendheden en dus werd er soms heel streng tegen opgetreden.

Watergevechten zijn verboden in Iran. Volgens de Iraanse openbare aanklager worden de gevechten, waarbij jongeren elkaar met waterpistolen natspuiten, vanuit het buitenland georkestreerd. Het is geen simpel spel, zegt hij. Mensen zijn gearresteerd en hebben toegegeven dat anti-revolutionaire groepen via internet zouden hebben opgeroepen tot de watergevechten.
De angst bij de autoriteiten bestaat dat bijeenkomsten van grote groepen jongeren vooral in de grote steden gemakkelijk tot demonstraties en ongeregeldheden kunnen leiden.
Iraanse vakantiegangers die terugkeren uit Turkije moeten bij de douane hun waterpistolen inleveren.
Vallen ze ook onder het wapenembargo?

1 opmerking:

  1. mooi blog aardkloot, ik hoop je eens te ontmoeten om samen een kopje thee te drinken.
    leen smit / yahsi

    http://leensmit.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen