maandag 12 september 2011

Sharks

In de Bosporus in Istanbul is een witte haai waargenomen. Een visser verklaarde dat een witte haai aan de randen van zijn boot probeerde te knagen, een gewoonte die veel haaiensoorten er wel op na houden. De visser verklaarde wel vaker haaien gevangen te hebben maar nog nooit een dergelijk exemplaar te hebben gezien. Maar hij was er van overtuigd met een witte haai te zijn geconfronteerd.
De autoriteiten, misschien bang voor de negatieve gevolgen voor het toerisme, verklaarden dat er absoluut geen gevaar bestaat voor zwemmers langs de kust, maar dat voorzichtigheid wel geboden blijft.
Overigens is er absoluut geen 100% duidelijkheid over het feit of het inderdaad een witte haai betrof.


Er staan vrij regelmatig meldingen in de krant van vissers die een flinke haai hebben gevangen en grote exemplaren van een meter of vijf vormen geen uitzondering. Haai wordt in sommige restaurants als specialiteit aangeboden. Bij visboeren en grote supermarkten kan men geregeld exemplaren aantreffen. Erg veel liefhebbers schijnen er niet voor te zijn. In haaienvlees zit een hoge concentratie ureum, een afvalproduct uit de lever, en dat veroorzaakt een heel speciale smaak die lang niet iedereen kan waarderen.
Haaien komen in alle zeeën van de wereld voor dus ook in die rond Turkije. In de Middellandse Zee komen meer dan veertig verschillende soorten voor. Daar zitten een tiental soorten bij die potentieel agressief gedrag kunnen vertonen en ook mensen eventueel kunnen verwonden. Fataal zijn deze aanvallen echter nooit.
Maar onder die soorten zit ook de witte haai, die toch tamelijk regelmatig in de Adriatische Zee, in de buurt van Italië, Frankrijk en Kroatië wordt waargenomen, hoewel niet van alle waarnemingen de betrouwbaarheid gegarandeerd kan worden. De witte haai kan wel 6 meter lang worden en dan kunnen ze echt gevaarlijk zijn. Zulke grote exemplaren heeft men echter tot nu niet gezien. Bij de genoemde meldingen gaat het altijd om haaien van ongeveer 3 meter lengte.
Ook in Spanje zijn de afgelopen jaren vaker meldingen geweest van witte haaien. En daar werd ter voorkoming van ongelukken, als voorzorgsmaatregel, enkele malen sommige stranden bij toeristencentra het zwemmen verboden.
Overigens zijn meerdere zeebiologen van mening dat het hier echter wel eens om barracuda's zou kunnen gaan. En de beet van deze roofvissen, die wel vaker mensen aanvallen kan zeer pijnlijk zijn. De grote barracuda kan een meter of twee worden.
Haaien kunnen over duizenden kilometers verplaatsen. Onderzoek met zenders en peilinstrumenten heeft dat duidelijk aangetoond.
Als de witte haai dus in de wateren rond Italië voorkomt, is het tamelijk vanzelfsprekend dat hij ook aan de kusten van Griekenland en Turkije kan verschijnen. Overigens zijn aanvallen van haaien hier rondom Bodrum bij niemand bekend.
Voor veel toeristen is dit geen prettige wetenschap. En een aantal van hen zal misschien hun vakantiebestemming wijzigen of hun zwemgedrag veranderen. En natuurlijk verzekeren autoriteiten ons dat zwemmen mogelijk is en dat een ontmoeting met een witte haai wel uiterst onwaarschijnlijk zal zijn. Maar het zal je toch maar gebeuren.

Haaien zijn prehistorische dieren. Ze stammen uit het Devoon zo'n 400 miljoen jaar geleden. Ze zullen absoluut niet blij zijn met de verstoring van hun leefwereld door die lawaaiige mens, die op zich overigens geen prooi voor de haaien is. Maar misschien kunnen ze wel aanspraak maken op de oudste rechten.

Oh sorry, ik zie nu dat ik aan het begin van mijn verhaal vergeten ben te vermelden dat die melding over de Bosporus van voor 1935 stamt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten