maandag 22 augustus 2011

Prettige vakantie

Heel veel Turkse prominenten uit de theaterwereld, uit de tv-, uit de zaken- en de muziekwereld brengen hun zomervakantie door aan de Egeïsche kust in het uiterste zuidwesten van het land. Aangezien vrijwel alle dagbladen, en dat zijn er nog al wat, speciale bijlagen of extra pagina's vol hebben staan met foto's van deze vakantiegangers moeten er volgens mij tientallen maar zeer waarschijnlijk honderden fotografen zich full-time of part-time bezighouden met het kieken van bekende Turken in hun badpak.
Van alle verschillende kranten die ik ken, spant Hürriyet wat mij betreft toch wel de kroon. Normaal gesproken hebben ze al iedere dag een speciale bijlage vol met pagina's foto's met dit soort vulling. Maar in het zomerseizoen maakt deze krant het wel erg bont.
Zij voegen een speciaal op glossy papier gedrukte extra uitgave bij de zaterdag- of zondagkrant. "Şezlong" heet de bijlage. "Strandbed" of "Ligbank" of "Rustbed" of i.d.
De jetset verzamelt zich in hotels, op jachten en op stranden waar ze voor de fotografen goed in beeld kunnen komen. Zodat de krantenkijkers heel duidelijk kunnen zien met wie zij zich vermaken, hetgeen vanzelfsprekend uitermate belangrijk is om hun importantie, hun gewichtigheid of hun street credibility te onderstrepen.
Ze zijn aanwezig op gezamenlijk gevierde verjaardagen, op trouwfeesten, op boottochten, op schranspartijen en heel veel andere gemaakt vrolijke dagen.
Niets bijzonders, kan je zeggen. Dit verschijnsel doet zich in heel veel landen voor. Er zijn beslist heel veel mensen in dit soort zaken geïnteresseerd. Wekelijks staan er foto's in de genoemde bijlage van tussen de 150 en 200 bekende Turken. Iedere week weer anderen. Het grote publiek kan niet zonder hen en het duurt nog zo lang voor het nieuwe tv-seizoen weer begint.
- Oh kijk haar eens! Wat een leuke bikini!
- Nou, ik vind die kleur maar niks! En nog strapless ook! Dat staat haar toch helemaal niet! Daar heeft ze toch helemaal het figuur niet voor!
- Zo'n boot zou ik eigenlijk ook wel willen hebben.
- Zou die wel van hemzelf zijn of is die van een vriend?
- Nee joh, die huren ze gewoon een paar dagen om ons de ogen uit te steken.
- Jeetje, wat een stomme hoed. Die heeft ze zeker in het water opgehouden.
- Moet je dat zien....

Aan de andere kant van het land in het zuidoosten worden bijna dagelijks Turkse soldaten en PKK-strijders gedood. Vrijwel elke dag wordt aan slachtoffers van deze bloedige strijd de laatste eer bewezen. Aan beide kanten verliezen moeders hun zonen.
PKK-strijders plaatsen hun bermbommen.
Turkse legereenheden bestoken met artillerie en bommen de PKK-strijders in Turkije en Noord-Irak.
Turkse soldaten staan weer op het punt Irak binnen te vallen om daar PKK-kampen te vernietigen.
Mensenlevens staan op het spel.
Vakantiegangers nemen nog een glaasje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten