donderdag 18 augustus 2011

Een jachtverhaal

Tussen Trabzon en Rize dicht bij de kust van de Zwarte Zee woonde Temel. Temel was al jarenlang een formidabel en fameus jager. Hij had het jagen van zijn vader geleerd en ging zeker al een jaar of dertig vrij regelmatig alleen op jacht.
Iedere keer als hij op jacht ging, kwam hij gegarandeerd met buit terug. Zijn specialiteit was in de loop der jaren de konijnenjacht geworden, omdat hij zelf konijn heel erg lekker vond en restaurants zijn konijnen graag afnamen.

Slacht twee wilde konijnen. Houd de levers apart.
Maak de konijnen goed droog. Maak inkepingen in de konijnen en verdeel daar de in repen gesneden 8 tenen knoflook en de 15 kruidnagels in. Doe de konijnen in een grote schaal.
Maak een marinade van 2,5 dl olijfolie, 3 eetlepels vers gehakte munt, 3 eetlepels vers gehakte dragon, wat peterselie, wat zout en peper. Wrijf de konijnen goed in met dit mengsel. Dek de schaal af en zet deze een nacht in de koelkast.
De volgende dag. Maak de mangal, barbecue in gereedheid. Een mooi heet houtskool vuur.
Rijg de konijnen aan het spit en rooster ze, af en toe met wat olie insmerend, gaar.
Snijd ondertussen de levers in kleine stukjes. Doe een klont boter in een koekenpan, doe de lever erbij en een paar tenen fijngesneden knoflook. Een minuut of wat fruiten. Rode wijn erbij, 2,5 dl.
Wat citroensap en citroenschil. En bak de levers gaar.
Konijnen op een voorverwarmde schaal, saus erover. Klaar, lijkt mij.


Andere jagers uit de omgeving kwamen heel vaak met lege handen terug van de jacht. En in het verleden vroegen ze wel aan Temel hoe hij het voor elkaar kreeg elke keer met volle buit terug te komen van de jacht. En, mochten ze dan niet een keertje met hem mee. Maar Temel had hun verzoeken en smeekbeden altijd naast zich neergelegd. Daar begon hij niet aan.
Op een dag kwam de burgemeester, zijn oom, naar hem toe. Er kwamen drie goede bekenden van hem. Jagers uit de grote stad. Ze hadden van Temels jachtkunsten gehoord en wilden graag een keer tegen een genereuze betaling met hem mee. Dit maal kon Temel niet weigeren.
Alle nodige voorbereidingen werden getroffen en de volgende morgen nog voor het licht was reden ze met de auto de bergen in. Na ruim een paar uur rijden parkeerden ze en gingen ze te voet verder. Temel bracht de mannen bij een konijnenhol in de grond.

"Als we hier geduldig wachten komt het konijn op een gegeven moment vanzelf naar buiten, " zei hij. En zoals hij voorspeld hat gebeurde het. Een van de drie jagers schoot het konijn.
De mannen trokken verder en Temel bracht hen bij de uitgang van een vossenburcht.
"Als we hier rustig wachten komt de vos op een gegeven moment vanzelf naar buiten," zei hij weer. En inderdaad zoals gezegd gebeurde en de tweede jager schoot de vos.
Temel vond het nu eigenlijk wel mooi geweest en wilde rechtsomkeert maken. Maar de derde jager, die nog steeds niets geschoten hard, werd boos en wilde of verder gaan of zijn geld terug.
"Goed," zei Temel, "nog één keer dan."
Ze klommen verder de bergen in en op een gegeven moment kwamen ze bij een enorm hol in de bergwand.
"Als jullie voorzichtig de gang in wandelen kom je de beer vanzelf tegen, beloofde Temel.

De volgende morgen stond er een groot artikel in de lokale krant, waarin een machinist van de trein tussen Kars en Erzincan vertelde dat hij in een tunnel plotseling drie personen voor zich zag. Hij....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten