maandag 20 juni 2011

Uitverkoop

Nog even en dan is het weer zo ver. Alle zomermode gaat binnenkort in de uitverkoop. En dat gebeurt sneller dan je denkt, zeker in landen waar het slecht weer is. Winkelbedrijven worden nu al bang om met een deel van de voorraad te blijven zitten en straks niet voldoende geld te hebben voor de aankoop van de nieuwe wintercollectie. Voor de klant een mooie gelegenheid om een paar koopjes te verschalken.
De enige manier om nog goedkoper aan je spullen te komen is bij een faillissementsverkoop. Maar dat gebeurt pas als alle hulp faalt en als de banken hun financiële steun terugtrekken.

Dit scenario komen we het afgelopen half jaar regelmatig in de media tegen en het betreft dan Griekenland. Er is heel veel financiële steun nodig om het land overeind te houden. De EU zocht naar oplossingen die het minste kosten en het risico het laagst houden. Maar de oplossingen die tot nu toe zijn bedacht blijken ontoereikend te zijn en te kostbaar. Nu al meer dan 100 miljard. Ook het lange termijn effect is twijfelachtig volgens heel veel analisten. De juiste maatregelen zijn absoluut nog niet gevonden en meer financiële steun lijkt voorlopig het enige wat overblijft.

Er is een manier die volgens velen in ieder geval de mogelijke pijn voor de geldschieters iets kan verzachten en dat is vermindering van de staatsschulden door staatsbedrijven en grote stukken land te verkopen. Ik ben geen econoom maar de opbrengsten zullen in deze situatie dan wel ver onder de waarde liggen. De een zijn dood is de ander zijn brood.
Dus Griekenland in de uitverkoop. Maar wat zou er dan in de verkoop moeten? In ieder gevalvliegvelden, spoorwegen, tolrechten van wegen, energiebedrijven,onroerend goed, gokbedrijven, telecombedrijven en havens. Heel wat zou je zo in eerste ogenschouw zeggen, maar de staatsschulden liggen vele miljarden hoger. De staatsschulden bedragen 400 miljard euro en de eerste verkoopronde moet ongeveer 50 miljard opbrengen. Er hebben zich al wel een aantal potentiële kopers gemeld. Chinezen voor de havens, Duitsers voor de telecombedrijven, Russen voor de energiebedrijven. En waarschijnlijk nog meer. Maar de verkoop wordt op dit moment tegengehouden. Er zijn te veel protesten van de Grieken, het aantal demonstraties blijft toenemen en ook gewapend e protesten zijn geen uitzondering.
Nu was privatisering sowieso noodzakelijk omdat de overheid nog steeds een heel grote hand had in de economie van het land, waardoor de winstgevendheid van veel bedrijven veel te laag was. Maar verkoop aan het buitenland ligt erg gevoelig. En omdat de verkoop niet snel lijkt door te gaan heeft het land op korte termijn extra geld (van Europa) nodig om lopende kosten (rente) te kunnen betalen.
Griekenland gaat dus in de uitverkoop in de hoop een faillissement te voorkomen. Want in dat geval kunnen de Europese geldschieters naar hun geld fluiten.

In de Turkse toeristensector werd een aardig plan te berde gebracht. Ze wil Griekse stranden en eilanden kopen om daar een aantal heel grote resorts te bouwen voor o.a. Turkse toeristen. Een handige bijkomstigheid kan dan zijn dat de Turkse vakantiegangers een toeristenvisum krijgen waarmee ze ook gemakkelijk de rest van Europa kunnen bezoeken. De Grieken zullen zich buitengewoon vernederd voelen en ik denk dat Europa daar ook niet blij mee zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten