woensdag 15 juni 2011

Kantoor geopend

Is het interessant om te weten welke persoon de grootste neus heeft? Ik denk het niet maar er zijn mensen die zich dat afvragen en van dergelijke feiten registreren hun werk gemaakt hebben. Toevallig behoort die neus die 8,8 cm uitsteekt toe aan een Turk. Nog steeds geïnteresseerd?
Er bestaan mensen die niets anders doen dan dergelijke feiten verzamelen, ze checken en ze eventueel publiceren in een boek. Juist, het Guinness record book.
Ik denk dat het vorige week was dat onder grote belangstelling van de pers de kleinste man op aarde gepresenteerd werd. Hij werd door de hoofdredacteur ten overstaan van vele camera's opgemeten. De 18-jarige Filipijn Junrey Balawing bleek slechts 59,93 cm groot te zijn.
De langste levende man ter wereld woont in Turkije. Sultan Kösen meet 246 cm en bezit dit record sinds 2009.
Sinds 1955 worden dit soort feiten geregistreerd en gepubliceerd. Het belang van dit soort weetjes ontgaat mij volkomen. En in gevallen van lichamelijke onvolkomenheden, waar je bovenstaande voorbeelden zeker toe mag rekenen, vind ik het mensonterend. Het lijkt op kijken naar dieren in de dierentuin, het bezoeken van een freak show, het betere gluurwerk.
Het is me bekend dat sommigen van deze recorddragers door dit soort vermeldingen en aandacht een draaglijker leven hebben kunnen lijden maar dat moet niet nodig zijn op deze manier. Het verkopen van mismaaktheid is niet acceptabel. Medische menselijke afwijkingen worden tentoongesteld in een rariteiten kabinet.
Er zijn ook "onschuldige" vermeldingen. Wie was er het snelst op de 100 meter hardlopen? Wie scoorde de meeste punten dit basketbalseizoen? Wie zwom het Kanaal het snelst over? Het vergelijken van sportresultaten of andere prestaties kwetst niemand. Het gaat niet ten koste van anderen.
Gelukkig zijn de meeste records echte "onzin records". Wie rolt het snelst van een heuvel af? Wie kan zich het snelste verkleden? Wie kan het snelste veters strikken? Ga maar door. Er zijn er zo veel van dat jaarlijks al een selectie gemaakt moet worden omdat de hoeveelheid records niet meer in een enkel boek passen.
Activiteiten die gevaar opleveren voor eventuele navolgers worden tegenwoordig steeds minder vermeld. Wie eet de meeste gebraden worst? Wie heeft de dikste kat?
Toch blijft het verschijnsel uitermate populair en er worden steeds meer kantoren van Guinness geopend in allerlei landen. Daar worden dan ook landelijke records geregistreerd.
Dit jaar was Turkije aan de beurt. De grootste saucijs weegt 1740 kg. De langste barbecue is 6166 m. Drie sinaasappels pellen en opeten in 1 minuut 16 seconden.
Leuk? Ieder zijn meug, zei de boer.
De grootste omelet ter wereld werd in Turkije gebakken. Die woog 4401 kg. Daar was de grootste pan voor nodig. Het groootste aantal eieren, 110.000. De meeste olie, 432 liter. Het grootste aantal koks, 45. Het grootste aantal spatels om aanbranden te voorkomen.
Nog steeds leuk? Ach, waarom niet.
Het zou mijn voorkeur hebben als men de menselijke drama's, net als de gevaarlijke activiteiten, niet meer in aanmerking zou laten komen voor een vermelding en men zich zou concenteren op de "onzin records".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten