donderdag 2 juni 2011

Sporten

Peentjes zweette ze zag ik. "Doe een beetje voorzichtig," riep ik tegen een bekende uit het dorp, maar ze stiefelde gewoon door. Ze is een van die mensen, meest vrouwen trouwens, die je 's morgens vroeg tussen acht en negen als de zon nog niet al te warm is, af en toe over de boulevard langs het strand kan zien sporten. Nou ja, sporten is een beetje veel gezegd want eigenlijk wandelen of lopen de meeste mensen alleen maar. Maar eerlijk is eerlijk, sommigen doen aan speed-walking en dat kan heel inspannend zijn. Vooral als je het niet regelmatig doet.
Uitgedost in schitterende trainingspakken in alle kleuren van de regenboog en een paar hippe sportschoenen aan hun voeten snellen ze van de ene naar de andere kant over de boulevard en weer terug. Veelal zijn het mensen van boven de vijftig die zo te zien wel wat extra beweging kunnen gebruiken. Met hun dikke lijven en zwetend als een otter. Kijk toch uit. Denk eens aan Arthur Lydiard de 'uitvinder' van het joggen, die zelf door een hartverlamming om het leven kwam. Nee joggingtrajecten zie je hier trouwens niet. Wel kom je op vrij veel plaatsen een aantal in lijn geplaatste oefenapparaten tegen. Je werkt het hele circuit af en op elk apparaat doe je je oefeningen. Draaien met je kont, je benen optrekken en strekken, je rug rechten e.d. Aan het eind zijn alle spieren aan de beurt geweest en is alles weer lekker los.
Ook echte hardlopers zie je hier nauwelijks. Of het moeten buitenlandse vakantiegangers zijn die een sportvakantie geboekt hebben. Nee, van een hardloopcultuur is hier geen sprake.
Wat je in de steden wel vrij veel tegenkomt zijn de fitnesscentra. Tot zeer laat in de avond geopend omdat de werkdagen van de bezoekers vaak heel lang zijn en ze pas laat vrij zijn. Ze zijn ruim voorzien van de allermodernste apparaten.

De interesse in alles wat maar met gezondheid te maken heeft is groot in Turkije. In zaterdag- of zondagbijlagen van alle kranten verschijnen iedere week grote artikelen over alle mogelijke onderwerpen betreffende gezondheid. Allergie, obesitas, hart- en vaatziekten, migraine, reuma, kanker. Ja, het hele menselijke lichaam komt voorbij. Maar ook gezonde voeding, supplementen, geneeskrachtige planten, botontkalking door alcoholgebruik en omega-3 om het tegen te gaan. Diëten, yoga, pilates, vetafzuiging, slow cooking. Moderne operatie-technieken. Echt de hele range komt aan bod.

En waar gaat het nu om? Willen mensen gezond leven of willen ze lang leven. Ik vermoed het laatste. Het doet een beetje Calvinistisch aan en het lijkt me niet echt bij de levensovertuiging van de Turken passen.
Je leeft maar een keer.
Geniet van het leven.
Morgen gaat de zon weer op maar misschien niet voor mij.
Iedere dag kan je laatste zijn dus gebruik hem wel.
Dat is het lot.
Vorige week stond er een lijstje in de krant met 25 activiteiten die je niet of juist wel zou moeten doen om langer te leven.
Een hele rij obligate dingen zoals: niet je werk mee naar huis nemen, matig met alcohol, tijd voor je kinderen vrijmaken, mooie boeken lezen, met vrienden afspreken, je niet druk maken, op je gewicht letten etc. En uiteraard: veel bewegen.

De volgende dag werd er vanuit de moskee een overlijdensbericht voorgelezen.............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten