dinsdag 7 juni 2011

Inbraak

Particuliere beveiliging doet het heel goed in Turkije. Het is een heel grote bedrijfstak die zich alsmaar verder uitbreidt. Bij alle banken en overheidsinstellingen is er sprake van bewapende beveiligers, die absoluut niet te beroerd zijn om eventueel ook van hun wapen gebruik te maken. Bij grote winkels is er ook constante beveiliging maar dat zijn dan ongewapende functionarissen.
In flats en appartementencomplexen, vooral in de steden, is er meestal een bewaker die eigenlijk meer de taak van conciërge heeft en die dan ook voor allerlei karweitjes ingezet kan worden.
Heel veel Turken wonen in met hekken afgesloten woning- of villacomplexen, zogenaamde sites, waar een 24-uurs bewaking aanwezig is.
Maar er zijn ook ontzettend veel sites die voornamelijk uit zomerhuizen bestaan die alleen maar tijdens de vakantie bewoond worden. Soms alleen maar tijdens de zomer. En ook daar is zomer en winter 24-uurs bewaking geregeld. En de eigenaars van de woningen brengen gezamenlijk de daarmee gepaard gaande kosten op.
De personele bewaking en beveiliging doet mij een beetje overdreven aan. Ik herinner me een verhaal van een site waar ingebroken werd. De inbrekers hadden van te voren natuurlijk het huis van hun keuze bepaald. Een van hen maakte een hoop kabaal bij het hek aan de ene kant van de site. De bewaking kwam er op af en op dat moment zag zijn maat kans aan de andere kant van de site over het hek te klimmen. Een half uurtje later herhaalde het tafereel zich aan het hek en had de insluiper gelegenheid te ontkomen met de buit. Bewaking alleen was in dit geval dus niet voldoende.
Om inbraak in woningen tegen te gaan zijn er allerlei maatregelen te nemen en sommige mensen gaan daar extreem ver in.
Om te beginnen traliewerk voor ramen en deuren, inbraakvrije sluitingen op ramen en deuren, lampen met bewegingsmelder, een eenvoudig alarmsysteem en eventueel camera's, geen ladders of gereedschap los rond het huis. En als men langere periodes weg is, licht je buren in, zet dure dingen uit zicht, laat af en toe het gras in de tuin maaien, plaats een tijdschakelaar of een spaarlamp, zodat de indruk gewekt wordt dat er iemand aanwezig is.
Maar voor sommige mensen is dit nog steeds niet genoeg.
Een bejaard echtpaar uit A. waarvan de man bijna zijn hele leven tot aan zijn pensioen in Duitsland gewerkt had, kocht vijftien jaar geleden een zomerverblijf. In de winter waren ze in Duitsland omdat de vrouw Duitse was. De man was extreem bang dat er tijdens hun afwezigheid ingebroken zou worden. Dat wilde hij voorkomen en hij zon op extra maatregelen. Het huis werd bewaakt, stond in een site en ook buren hielden een oogje in het zeil. Toch leek het de man niet voldoende. Van beroep was hij werktuigbouwkundig ingenieur en dat kwam goed van pas.
Hij plaatste een automatisch wapen in de gang tegenover de buitendeur. De schakelaar plaatste hij onder de deurmat. Als iemand via de voordeur binnen zou komen, zou het wapen in een maaiende beweging een salvo afgeven.
Afgelopen week kwamen ze weer terug uit Duitsland voor hun jaarlijkse vakantietijd.
De man opende de deur en stapte naar binnen.
"Ta, ta, ta, ta, ta, ta," en beiden werden dodelijk getroffen door het perfect afgestelde wapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten