zondag 8 mei 2011

Youtube in Turkije

Zelf kijk ik nooit naar Youtube clips of filmpjes. Een vriend heeft me een of twee keer iets laten zien maar ik vond het niet iets wat me erg interesseerde. Dus het feit dat hier Youtube bepaalde periodes achter de filter zat of geblokkeerd was of hoe het ook mag heten, raakte me niet zo. Vanzelfsprekend vond ik het een ontoelaatbare vorm van censuur die absoluut verwerpelijk is volgens de normen van vrije nieuwsgaring.
In het kort komt het erop neer, als ik het bij het juiste eind heb tenminste, dat als iemand een klacht heeft over iets wat op internet te zien is, hij de rechtbank om een veroordeling kan vragen en om het verwijderen van de informatie van het net. Dat gebeurde dus verscheidene malen.
Er verschenen een aantal jaren geleden filmpjes op Youtube waarin bepaalde zaken uit het leven van Atatürk belachelijk gemaakt werden. Atatürk en anderen werden voor homosexueel uitgemaakt. Die filmpjes werden als een belediging opgevat. En beledigen van Atatürk is bij wet verboden.

Individuen en groeperingen en een persagentschap dienden daarop klachten in bij de rechtbank. En de rechter stelde de klagers in het gelijk. De filmpjes moesten verwijderd worden. Maar dat is gemakkelijk gezegd. Ten eerste zijn deze filmpjes wijd verbreid en niet allemaal te verwijderen en ten tweede was de vraag welke filmpjes nou precies wel en welke niet.
Dat was eigenlijk snel opgelost want dan doe je gewoon Youtube helemaal in de ban.
Er schijnen sowieso al tussen de 6000 en 10000 websites achter een filter verstopt te zijn maar daar bestaat nog niet veel duidelijkheid over. Wel heb ik onlangs geleerd dat als er onverwacht een 404 error melding op het scherm verschijnt bij een bekende website die waarschijnlijk verboden en dus geblokkeerd is.
Na twee jaar werd de ban weer gebroken. Maar een dag later was het weer raak.
Ooit werd er aan Erdoğan gevraagd wat hij daar nou van vond. Of deze sluiting geen vorm van censuur was en of dat allemaal maar kon.
Hij moet daarop geantwoord hebben dat het toch niet zo moeiljk was om de filter te omzeilen en dat hij wel zou kunnen kijken als hij dat zou willen.
In maart werden de blogdiensten van Google geblokkeerd. Er was een rechtszaak aangespannen door het satelliettelevisiekanaal Digiturk. Via de blogdienst zouden voetbalwedstrijden doorgegeven worden waarvoor eigenlijk betaald moest worden.
De rechter heeft toen voor het gemak de blogdienst maar in zijn geheel verboden.
In het parlement is een wet aangenomen die in augustus 2011 van kracht wordt waarin bepaald wordt dat het hele internet achter bepaalde filters komt te zitten. Er is een standaard filter voor iedereen. En er zijn enkele optionele filters voor kinderen en gezinnen. Critici spreken van regelrechte censuur en beïnvloeding van mensen.
In een persconferentie heeft het hoofd van de Informatie Technologie en Communicatie Autoriteit verklaard dat dat niet het geval is omdat de standaard filter dezelfde is als die welke nu al gehanteerd wordt en dat gebruikers beschermd worden.
Volgens kenners zullen ook deze filters vrij gemakkelijk te omzeilen zijn.

Ik heb zelfs horen fluisteren dat codes of clues om dit te kunnen doen gelijk met het ingaan van de nieuwe wet bekendgemaakt zullen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten