woensdag 11 mei 2011

Siamese tweeling

Vandaag is het exact 200 jaar geleden dat Chang en Eng Bunker geboren werden. Op 11 mei 1811 in Siam.
Ik zag onlangs in een tijdschrift een beroemde foto van hen staan. Ze hebben ooit een wereldtournee gemaakt in het circus van Barnum dacht ik, in een zogenaamde 'freakshow'. Ze waren een attractie waar mensen graag naar kwamen kijken en wat geld voor neertelden. De twee broers waren eigenlijk maar minimaal met elkaar vergroeid. En zelfs met de medische kennis van destijds waren ze eenvoudig te scheiden geweest. Maar dan waren ze hun inkomsten kwijt geraakt. En later waren ze er zo aan gewend dat ze graag zo bleven. Ze verhuisden naar Amerika en namen de achternaam Bunker aan. Ze leefden een tamelijk normaal leven. Ze trouwden met twee zussen en kregen allebei een stuk of tien kinderen. Nou ja, normaal?
In 1874 stierf een van de broers aan een longontsteking en de ander wilde zich niet laten opereren en stierf ook.
Over hun leven werd later een musical gemaakt.

Enkele dagen geleden werd er ergens in China een Siamese tweeling geboren. Als je de foto ziet lijkt het meer op een lichaam met twee hoofden dan op twee aan elkaar gegroeide lichamen. Slokdarm en ruggengraat hebben ze elk. Alle andere organen moeten ze delen.
Pas twee dagen voor de geboorte werd ontdekt dat de baby twee hoofdjes had. De ouders wilden een abortus, maar daar was het te laat voor. De geboorte gebeurde d.m.v. een keizersnede.
De toekomst van het kind, de kinderen is nog onduidelijk en scheiden lijkt niet mogelijk.

Wel vreemd en toevallig dat die dingen elkaar dan zo opvolgen. Er worden niet zoveel Siamese tweelingen geboren. En als ze toch geboren worden zijn ze vaak niet levensvatbaar. In sommige landen werden en worden ze misschien nog wel gedood.
Ook worden ze door prenatale zorg vaak in een vroeg stadium ontdekt en geaborteerd.

Gisteren droomde ik. Een huiveringwekkend en bizar beeld verscheen.
Ergens in China zag ik een kliniek waar van 'materiaal' van de tweeling een lichaam gefabriceerd was, gekloond zou ik zeggen. Maar het was alleen een lichaam, zonder hoofd.
Tijdens een spectaculaire, wereldwijd gecoverde chirurgische ingreep, werd in een amfitheaterachtige zaal, achter glas te midden van honderden wetenschappers, journalisten en betalende toeschouwers het ene hoofdje van het lichaam gescheiden. In een ruim twee dagen durende operatie werd het hoofd op het gekloonde lichaam geplaatst. Ook het oorspronkelijke lichaam werd verder behandeld. Een groot aantal chirurgen met ieder hun eigen discipline losten elkaar voortdurend af.
Na twee dagen kwamen beide kinderen bij uit hun verdoving en openden hun ogen.
De aanwezige chirurgen en het overige operatiepersoneel feliciteerden elkaar en op de tribune barstte men applaudisserend in een hevig gejuich los.
Het leek wel een circusvoorstelling, een 'freakshow'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten