maandag 16 mei 2011

Verdriet

Op het nieuws was de teraardebestelling van een soldaat die bij een treffen tussen het Turkse leger en terroristen van de PKK dicht bij de Iraakse grens was omgekomen. Als  eerste ging er door me heen wat een verdriet dit weer veroorzaakt. Even voor de duidelijkheid: ik vind het vanzelfsprekend dat deze jongeman een eervolle begrafenis krijgt. Een dergelijk verlies is voor de nabestaanden bijna ondraaglijk.

Bij een vliegtuigongeluk in Bolivia zijn vannacht 134 mensen om het leven gekomen.
Het vliegtuig kreeg op een binnenlandse vlucht naar La Paz vermoedelijk te kampen met motorproblemen. De piloot heeft nog getracht het vliegtuig op een autoweg aan de grond te zetten maar die manoeuvre is helaas mislukt. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken zijn er hoogstwaarschijnlijk geen Nederlanders onder de slachtoffers.

In Rusland ontplofte vanochtend op een binnenlandse vlucht van Moskou naar Petersburg de motor van een Tupolev 340. Volgens sommige berichten was het toestel in zwaar weer terecht gekomen. Andere berichten melden een mogelijke aanslag. Het toestel stortte neer in een dun bevolkt gebied en vloog in brand. Alle 164 inzittenden zijn om het leven gekomen. Onze correspondent in Moskou meldt dat er geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

Een Boeing 767 van Alitalia is vlak voor de kust van de Verenigde Staten in zee gestort.
Het toestel was op weg van Rome naar Washington en had de landing al ingezet toen het plotseling van de radar verdween. Wat er precies is gebeurd is nog niet bekend. Naar eventuele overlevenden wordt gezocht. Volgens de Italiaanse luchtvaartautoriteit waren er geen Nederlanders aan boord.

Is het leven van een landgenoot belangrijker dan dat van iemand anders? Is het meer waard?
Deze berichten kunnen wel de bedoeling hebben om familie of vrienden van mensen die mogelijk in het betreffende toestel zouden kunnen zitten gerust te stellen, maar ze maken 
op mij altijd een heel vreemde indruk.

In Ivoorkust kwamen bij de laatste ongeregeldheden honderden opstandelingen om het leven. Regeringstroepen openden het vuur op bezetters van het gebouw van de staatstelevisie.
In Darfur vielen gisteren bij gevechten tussen regeringsmilities en rebellen meer dan 200 doden.
Bij de bomaanslag op een markt in de Pakistaanse stad Karachi zijn volgens berichten 48 mensen omgekomen.

Sommige levens zijn kennelijk meer waard dan andere. Doden in landen ver weg krijgen nauwelijks aandacht als er geen landgenoten te betreuren vallen.
In Turkije valt me dan iedere keer weer op dat er zoveel onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende etniciteiten. In het dagelijks leven is kennelijk de ene Turk nog steeds meer Turk dan de andere Turk.

Bij de actie van het leger tegen mogelijke PKK infiltraties zijn 12 PKK strijders gedood. Over hun begrafenis horen we niets. Een dergelijk verlies is voor de nabestaanden bijna ondraaglijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten