zondag 1 mei 2011

Meester op mangal

Barbecueën is een hele kunst. En ik bedoel dan zo barbecueën dat vlees of vis de juiste kleur krijgt, de juiste knapperigheid heeft en alles zo gaar is als gewenst. In Turkije wordt heel veel vlees en vis op de mangal, zoals de barbecue hier genoemd wordt, bereid. De mangal wordt het hele jaar door gebruikt en zeker niet alleen op prachtige zomerdagen. Ook op een vrije dag in de winter wordt ergens buiten, in het bos, aan het strand of op een parkeerterrein de mangal te voorschijn gehaald en samen met alle thuis klaargemaakte hapjes en andere etenswaar en drinken uitgestald op de grond of op een tafel voor een plezierige picknick met familie en vrienden.
De vrouwen zorgen voor het eten. De mangal is een mannenaangelegenheid. Daar bemoeien vrouwen zich niet mee.

Op buitenwegen en industriegebieden kan je vaak houtskoolbranderijen vinden. Als je de mangal gebruikt, heb je houtskool nodig. Hoewel, in de dorpen gebruikt men vaak wat droge takken, wat sprokkelhout, om op zijn dooie akkertje een goed vuur te maken. Rustig wachten tot alles goed verbrand is, de vlammen weg zijn en het hout of de houtskool grijs en gloeiend is. Dan kan het vlees erop.
Veel Turken zijn meesters op de mangal.

Overigens wordt er ook voor andere doeleinden nog heel veel hout gebrand. In de dorpen kookt men vaak nog op houtvuur. Bakkers bevelen hun op houtvuur gebakken producten speciaal aan. Restaurants waar de gerechten op houtvuur bereid worden. Maar ook gebruiken veel mensen een openhaard als bijverwarming of voor de kille dagen of alleen maar voor de sfeer. In ieder dorp vind je wel een openhaardhout leverancier.
Dat betekent dat er jaarlijks enorme hoeveelheden brandhout verstookt worden. Turkije heeft nog wel heel veel bos maar ten gevolge van uitbreiding van steden en industriële gebieden en veranderingen in de landbouw worden jaarlijks flink wat bossen gekapt en boomgaarden gerooid.

De discussie over het gezondheidsaspect en de uitstoot van co2 is nog volop gaande. Maar het is duidelijk dat verbranding bijdraagt aan de verhoging van fijnstof in de atmosfeer. En dat is echt niet gezond. Net zo min als het inademen van rook boven de mangal. Kankerverwekkend?

Toen we ons nieuwe huis kochten, groot met een grote tuin, was onze eerste aankoop voor de inrichting een bijpassende mangal. In verhouding dus. We weten dat het niet zo goed voor het milieu en onze gezondheid is, waarschijnlijk. Maar barbecueën is wel erg lekker en gezellig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten