maandag 23 mei 2011

Foutje bedankt

Gisteren zou het begin van de vernietiging van de aarde zich aankondigen. Volgens de Amerikaanse evangelist Harold Camping zou op 21 mei 2011 de totale apocalyps een aanvang nemen. De aarde zou in een periode van zes maanden op weg gaan naar een totale ondergang. Slechts 200 miljoen gelovigen zouden gered worden. Zij zouden door God van de aarde gehaald worden.
Camping baseerde zijn bepaling van de datum op de bijbel, een bepaalde jaartelling, en een mathematische berekening.
In de Turkse pers werd er natuurlijk ook aandacht aan besteed mede gezien het feit dat Camping de zondvloed en de stranding van de ark van Noach in Turkije als uitgangsdatum nam. Data van 7000 jaar geleden kan men misschien niet helemaal voor waar aannemen, de overleveringen via de bijbel kunnen misschien ook wel wat vraagtekens oproepen en jaartellingen zijn regelmatig gewijzigd en aangepast. En dat bleek al eerder omdat hij dezelfde ondergang al eerder had aangekondigd die toen achterwege bleef vanwege een telfout.
Gisteren moest het dan maar gebeuren. Camping die een media imperium beheert had over de hele wereld in 61 talen via radio, tv, internet en geschreven pers zijn voorspelling gedaan.
Via internet deden natuurlijk vanaf het begin van zijn aankondiging een aantal critici en sceptici van zich horen.
En toen er dan niets gebeurde kon de lol niet op. Grappen genoeg. Lege kleding op straat. Luchtballonnen in de vorm van mensen in de lucht.
Zou Camping weer een rekenfoutje gemaakt hebben? Als dat zo is wordt de volgende datum binnen niet al te lange tijd verwacht. Harold Camping is namelijk al 89 jaar en hij wil natuurlijk zelf graag bij de verlosten horen.
Is Camping een valse profeet? Is hij een valse leraar? Hij heeft in ieder geval voldoende ellende veroorzaakt. Mensen die de afgelopen week al hun aardse bezittingen weggaven, die hun geld opmaakten of overmaakten naar de rekeningen van Family Radio, een bedrijf van Camping. Mensen die van iedereen afscheid namen, die een lange reis maakten om familie nog eens te zien.
Camping is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn die het vergaan van de wereld aankondigt. Het eind der tijden, Nostradamus, indianenstammen, Azteken, Maya’s, millennium bug en nog veel meer. Maar in het Campinggeval zou de vernietiging vooraf moeten worden gegaan door de terugkeer van Jezus op aarde zoals in de bijbel voorspeld.
Daar hebben we nog niets over gehoord en ook heeft Camping nog geen commentaar gegeven op de niet-gebeurtenissen.
OK er is trouwens ook al weer sprake van een nieuw armageddon. Dat zou 21 december 2012 zijn. Die datum zou uit de Maya-kalender komen, die dan af zou lopen. Daarover zijn al films gemaakt met aardbevingen, rampen, bombardementen, totale vernietiging.
Astronomen, astrologen en wiskundigen van verschillende universiteiten stellen echter dat er een rekenfout gemaakt moet zijn. Volgens hen loopt de Maya-kalender pas af in 2220. Nog een tijdje te gaan dus.
En zo gaan we verder. En misschien zal het ooit zo ver komen. Maar de exacte datum voorspellen?
Foutje, bedankt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten