maandag 2 januari 2012

Tsjonge jonge

Dat ziet er goed uit. De minimumlonen gaan in 2012 in Turkije met in totaal 12 procent omhoog. Voor werknemers ouder dan 16 jaar zal het netto minimumloon de eerste zes maanden van het jaar 701 TL gaan bedragen. Een verhoging van 5.9%. De tweede helft van het jaar komt daar een verhoging van 6.1% bovenop en dan is het netto minimumloon 740 TL.
Onder de 16 jaar is dat respectievelijk 610 en 643 TL.
Dat is een behoorlijke verhoging. En als we bv. de lonen vergelijken met een jaar of vijf geleden toen het minimumloon netto ongeveer 450 TL bedroeg een aanzienlijk hoger bedrag.
Maar, het lijkt echter mooier dan de werkelijkheid is. In de afgelopen 5 jaar was de geldontwaarding ruim 40 %. Alleen al dit jaar gaan de voedselprijzen op jaarbasis meer dan 20% omhoog. Sigaretten werden in oktober gemiddeld ruim 30% duurder. De prijs van eieren gingen in september 40% omhoog. Elektriciteit met 10%. Zo maar een paar voorbeelden.
Al met al is men er dan helemaal niks op vooruit gegaan. Nee achteruit.
We kennen allemaal natuurlijk de prachtig beoordeelde ontwikkeling van de Turkse economie. Turkije mag tegenwoordig zelfs in de G-20 vergaderingen aanzitten. Maar de positieve effecten van die economische vooruitgang zijn niet bij iedereen terechtgekomen. Misschien heeft iedereen er een beetje voordeel van op het gebied van gezondheidszorg of onderwijs. Maar de meeste mensen met de lage inkomens merken er niets van in hun portemonnee. Hooguit dat wat je hebt sneller verdwenen is. De kosten van levensonderhoud zijn in het totaal echt niet veel lager dan in Nederland en andere West-Europese landen.
Zoals altijd en overal komen de voordelen van de vooruitgang voor het grootste gedeelte bij de happy few terecht en niet bij Jan de Arbeider.
Ondanks de verbeterde economie is het werkloosheidscijfer niet afgenomen. Officieel is 10% werkloos. Maar dat zijn alleen de officieel geregistreerden. Heel veel mensen laten zich niet registreren of waren werkzaam in de grijze economie. Totaal zou het om meer dan 20% werklozen gaan.
En ja dit allemaal in ogenschouw nemend kan men er ook niet gek van opkijken als blijkt dat 1 op de 5 kinderen in Turkije in armoede leeft (volgens de VN) en dat betreft dan 20 % van de bevolking te weten ongeveer 16 miljoen mensen.
Het Turkse bureau voor statistieken (TürkStat) heeft vorig jaar berekend dat in een gezin van 4 personen. Vader moeder en twee werkende kinderen iedereen eigenlijk 900 TL zou moeten verdienen om als gezin niet onder de armoedegrens uit te komen. Dat blijkt dus overduidelijk heel vaak niet te lukken.
De regering van minister-president Recep Tayyip Erdoğan slaagt er niet in om het werkloosheidscijfer naar beneden te krijgen en doet onvoldoende aan armoedebestrijding. Beide zaken geven aanleiding tot veel onrust, spanning en criminaliteit in het land.
Zou het nu zo kunnen zijn dat bepaalde mensen geen voeling hebben met de maatschappij of trekken ze zich er niets van aan? Of stoken ze het vuurtje een beetje op?
Op de zelfde dag dat het minimumloon werd verhoogd met 5% werd er in het parlement een wet aangenomen waarin bepaald werd dat het pensioen van oud parlementsleden verhoogd wordt van 5.300 TL naar 7.700 TL. Een verhoging van 45%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten