vrijdag 6 januari 2012

Ons bent zunig

Volgens sommige medici, huisartsen, allergologen en andere internisten, zijn veel moderne huishoudens te schoon geworden. Vooral kinderen hebben daar (soms later) last van omdat ze onvoldoende in contact komen met bacteriën en virussen. Ze bouwen dan geen weerstand meer op hetgeen de laatste tijd resulteert in een duidelijke toename van het aantal kinderen met een allergische aandoening. In gezinnen met meer kinderen komen minder allergieën voor en crèchebezoek lijkt voor het opbouwen van een betere weerstand een goed middel.
Het bovenstaande betekent niet dat we de hygiëne in keuken en toiletruimte wel minder serieus zouden kunnen nemen. In de keuken is de kans op bedorven eten en voedselvergiftiging altijd aanwezig en dat kan zeer ernstige gevolgen hebben. Dus de keuken goed schoonhouden blijft een must en het veelvuldig gebruik van de afwasmachine is zeer aan te raden.
En ook is het niet verstandig om een loopje te nemen met de hygiëne in de toiletruimte.
Kennissen van me zijn zo schoon op hun huis dat de vrouw des huizes nog een keer extra de keuken schoonmaakt als de werkster geweest is. En de heer des huizes heeft zich de taak toegeëigend dat ook met de twee toiletruimtes in hun huis te doen. Hij gaat daarbij heel grondig te werk en gebruikt plastic handschoenen en doekjes die hij na de schoonmaakbeurt allemaal weggooit. En voor de toiletpotten gebruikt hij een wegwerp wc-borstel. Nooit geweten dat die bestonden tot hij ze me liet zien. Te koop in verpakkingen van 10 voor ongeveer 2 euro per stuk.
Toen ik enige tijd terug bij hen op bezoek was, ontmoette ik daar een Schots echtpaar dat hier in Turkije een vakantiewoning bezit. De vrouw was in Edinburgh in Schotland jarenlang werkzaam geweest als leidinggevende in de verzorging en de thuishulp. Ze vertelde het een en ander over haar werk en op een gegeven moment kwam het gesprek op werksters. Haar oude werkster was gestopt en ze was op zoek naar een nieuwe betrouwbare, "schone" werkster voor hun vakantiewoning. En de vraag was of we iemand kenden waar we tevreden over waren die eventueel ook hun woning zou willen schoonhouden. Mijn kennissen vertelden dat ze best tevreden waren maar dat ze voor de zekerheid toch altijd nog wat extra aandacht aan de keuken en de toiletten besteedden nadat de werkster vertrokken was.
De bezoekster kwam met een aantal verhalen uit haar praktijk op de proppen. Ze kon prachtig vertellen en haar Schotse accent maakte de verhalen voor mij nog aantrekkelijker.
Een van de gezinshulpen waar ze de leiding over had was op een gegeven moment bij haar gekomen om verslag te doen . Ze werkte al geruime tijd voor een bejaard echtpaar waarvoor ze iedere week een dag het huis verzorgde en schoonmaakte. Op een gegeven moment had ze aan haar klanten voorgesteld een nieuwe wc-borstel aan te schaffen. De oude borstel begon slijtageverschijnselen te vertonen en zag er ook niet meer al te fris uit.
Maar haar voorstel deed de wenkbrauwen van het bejaarde stel fronsen en viel duidelijk niet in goede aarde.
"Dat is toch absoluut nog niet nodig," zei de bejaarde Schotse, "en versleten is hij toch ook nog niet?" "En," ging ze verder, "die borstel is trouwens hartstikke schoon. Want elke keer als ik hem gebruikt heb, stop ik hem bij de vaat in de afwasmachine."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten