zaterdag 14 januari 2012

Grondrecht

Als het aan Hayrettin Bulan zou liggen, zou het damesmodebeeld in de Turkije de komende jaren drastisch veranderen. En dan hoeven we niet te denken aan meer hoofddoeken of lichaamsverbergende kleding. Neen, het zal dan onvermijdelijk de kant op gaan van wijde trendy jasjes, blazers, bolero's en jacks.
In sommige landen is het bezit van vuurwapens de normaalste zaak van de wereld. In de V.S., the land of the brave, is in een aantal staten zelfs sprake van vrij wapenbezit. Iedereen mag daar een wapen bezitten en een vergunning is niet nodig. Een mens moet zichzelf, zijn gezin en zijn eigendommen kunnen beschermen. Er wordt dan uitgegaan van de veronderstelling dat een groot aantal criminelen zich wel zal bedenken als ze weten dat ze meteen onder vuur kunnen komen te liggen. Nu is het vaak zo dat eerst de politie gebeld moet worden bij een overval, straatroof of aanranding waardoor de dader al verdwenen is voor de hermandad ter plekke verschijnt.
Er is onderzoek naar verricht en er zijn veel experimenten met vrij wapenbezit uitgevoerd. In de staat Florida is het sinds 1987 toegestaan om verborgen een wapen te dragen. Veel mensen zijn daar toe overgegaan en het moordcijfer is met 52% gedaald. In een plaats in Georgia werd ieder huishouden zelfs verplicht een wapen te hebben en het aantal inbraken daalde met 72%. In Orlando in Florida daalde na cursussen wapenbezit voor vrouwen het aantal verkrachtingen met 88%. Na meer vrij wapenbezit in verschillende delen van het land daalde de gewelddadige criminaliteit gemiddeld met 43%,(allemaal cijfers gepubliceerd door de FBI in 2010). Dus meer wapens minder misdaad?
Volgens schattingen zijn er in Turkije ongeveer 10 miljoen vuurwapens in privébezit in omloop op een bevolking van 78 miljoen personen. Dat betekent ongeveer 1 op 7 of 8 personen heeft de beschikking over een vuurwapen. Als we daar de kinderen onder 16 jaar niet bij rekenen is dat 1 op 4 of 5 personen die de beschikking hebben over een vuurwapen. Trekken we dan ook nog de vrouwen ervan af dan beschikt 1 op de 2 of 3 mannen over een vuurwapen.
Geweld tegen vrouwen in de thuissituatie en tegen vrouwen in het algemeen is een zeer groot probleem in Turkije. De laatste maanden is er wel erg veel aandacht voor geweest in de media maar tot concrete stappen om er daadkrachtig tegen op te treden heeft dit nog niet geleid. De minister van gezinszaken Fatma Şahin heeft beloofd er serieus werk van te maken. Maar vrouwenorganisaties zijn heel erg kwaad op haar omdat de nieuwe wetgeving waaraan de minister momenteel werkt absoluut onvoldoende zou zijn.
Hayrettin Bulan is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Şefkat-Der. Tijdens een demonstratie tegen geweld tegen vrouwen riep hij eind vorig jaar op om vrouwen gratis schietlessen te laten volgen en een vuistvuurwapen met vergunning te verstrekken.
Vrouwen die voor hun leven vrezen zouden dan als recht op zelfverdediging daar in een noodsituatie gebruik van kunnen maken. De staat doet te weinig, ondanks allerlei beloftes, en de politie kan onvoldoende bescherming bieden. Met een wapen kan de vrouw een mogelijke aanvaller afschrikken en kan ze zichzelf en eventueel haar kinderen beschermen.
De oproep zou min of meer symbolisch bedoeld zijn. Maar ondertussen hebben zich al duizenden vrouwen gemeld. Nog 10 miljoen vuurwapens erbij?

Onlangs tijdens een damesmodeshow van casual kleding voor het komend jaar dacht ik dat ik de lady speaker hoorde zeggen: "Busra toont hier een bolerootje van Bandolera met gevulde schouders van crêpe de Chine met veelkleurig vogelmotief. Busra is linkshandig en draagt onder haar rechter oksel een lichtkleurig zacht kalfslederen holstertje van BlackHawk. Daarin een elegant gebruiksvriendelijk pistooltje, een Astra Unceta met parelmoeren kolf."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten