zondag 22 januari 2012

Teruggave

Honolulu, Hawaï, augustus 1972
"Barack, kom je binnen jongen. We gaan zo eten. Wel eerst even je handen wassen, hoor!" riep oma vanuit het keukenraam.
"Ja maar oma, mijn bal is bij de buurman in de tuin gevallen," antwoordde Barack.
"Nou dat is toch niet zo erg. Je weet het toch wel? Als je het vriendelijk vraagt, krijg je hem toch zo weer terug?" besloot oma.

Washington, 12 december 2012De Amerikaanse president Barack Obama heeft bevestigd dat er via de Zwitserse Ambassade in Teheran een vriendelijk verzoek bij de Iraniërs is ingediend om het onbemande vliegtuig, dat in Oost-Iran is neergekomen, terug te mogen krijgen.
In een eerste reactie van een commandant van de Revolutionaire Garde in Teheran werd dit geweigerd.

Op 4 december 2012 was, volgens het Iraans persbureau Fars, de zogenaamde drone van het type RQ-170 Sentinel door een cybereenheid van het leger onderschept. Ze zouden de besturing hebben overgenomen bij de Afgaans-Iraanse grens en het hebben doen landen. Het toestel bevond zich in het Iraanse luchtruim.
Eerdere berichten spraken van het neerhalen van het toestel of van een defect waardoor het was neergekomen. Het toestel werd trots en uitvoerig op de Iraanse staatstelevisie getoond. En Iran beschouwt zich nu, doordat het toestel het luchtruim geschonden had, als eigenaar.
Meteen staken er allerlei wilde verhalen hun kop op. Obama zou Iran gedreigd hebben met oorlog als het toestel niet zou worden teruggegeven.
Andere analisten spraken in dit verband dat er mogelijk opzet in het spel was om de VS zo een excuus te geven tot represailles of erger.
Ook kwam natuurlijk meteen weer Chinese interesse om de hoek kijken. Ze zouden het toestel graag willen kopiëren. China zou zelfs enkele onderdelen geleverd hebben voor de fabricage. Wellicht hadden ze die zo gemanipuleerd dat het vliegtuig gemakkelijk te onderscheppen was. En nog veel meer fraaie vertellegies.

Om de Amerikanen nog wat extra zout in de wonden te wrijven besloot een Iraans bedrijf dat speelgoed vervaardigt, toestemming te vragen om een model van de RQ-170 op de markt te mogen brengen. Die toestemming kwam er meteen omdat het de Iraanse overheid wel een grappig en gepast plan leek.
Afgelopen week werden de eerste modellen getoond. Ze zijn gemaakt op een schaal van 1:80 en het model is ongeveer 25 cm breed. Het is een drone die eigenlijk alleen uit twee vleugels bestaat zonder staart. In allerlei vrolijke maar ook camouflagekleuren verkrijgbaar tegen een speciale prijs van ongeveer 3 dollar. Vanwege de sancties zullen de modelletjes waarschijnlijk niet in de VS ingevoerd mogen worden. Dus meteen is het een collector's item.
Op de bijgeleverde plastic standaard staat een tekst van Ayatollah Ruholla Khomeini gegraveerd: "We will step on the U.S."

De Iraanse overheid zal er zorg voor dragen dat er een exemplaar op het Witte Huis in Washington bezorgd wordt.
Zo zie je maar: als je het maar vriendelijk vraagt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten