Als je een grote leugen maar vaak genoeg herhaalt, gaan heel veel mensen het vanzelf geloven. Joseph Goebbels zei dat. Of hij gebruikte woorden met dezelfde strekking. Mogen we vergelijken?
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de woorden van Roosevelt, kan ook Churchill geweest zijn, niet waar zouden zijn: een herhaalde leugen blijft een leugen.
Over het woord leugen, over het begrip leugen en over het belang van een leugen zijn duizenden boekwerken en publicaties verschenen (zelf ook soms leugens). En de bovengenoemde heren waren echt niet oorspronkelijk in hun verwoordingen en die waren ze net als ik eerder tegengekomen, dus zeker niet zelf bedacht, maar dat neemt niet weg dat die twee ideeën, die twee uitgangsposities nog steeds geldig zijn.
- files op de Nederlandse snelwegen ontstaan doordat er veel te veel autorijdende, uitkeringtrekkende moslims op de weg zijn.
- wachttijden bij huisartsen en in ziekenhuizen zijn een gevolg van het feit dat er zo veel moslims in het land zijn die de taal niet meester zijn en daardoor extra veel tijd in beslag nemen.
- de prijzen van woningen gaan naar beneden omdat niemand in een buurt wil wonen waar ook moslims wonen en die zijn nu eenmaal overal.
Grapje? Ja was het maar waar. Geen grapje dus. Heel veel mensen redeneren zo. En denken ook dat het werkelijk zo is.
En zo zijn er nog honderden voorbeelden te vinden omdat je ieder onderwerp op deze wijze kan benaderen.
En als je nou deze leugens, kom op in ieder geval onwaarheden, maar vaak genoeg herhaalt zijn er heel veel mensen die zich in eerste instantie afvragen of er iets in zit, in tweede instantie denken ze dat er iets in zit en later als ze dezelfde woorden maar vaak genoeg horen van mening zijn dat het wel zo zal zijn.
- de treinen hebben vertraging doordat heel veel moslimvrouwen met hun lange jurken meer tijd nodig hebben dan normale mensen om in te stappen.
- de meeuwen schijten de straat onder omdat Marokkanen en Turken die beesten veel te veel brood voeren.
- er moeten meer autowegen aangelegd worden omdat .............
Zo kan je alles terugvoeren op een bepaalde bevolkingsgroep (mogen we vergelijken?).
Zijn er dan geen lessen te trekken (ik weet dat iedere onderzoekscommissie, iedere parlementaire vooraf voorspelbare resultaten-brij producerende, zichzelf instandhoudende, autoriteitgevende commissie dezelfde woorden gebruikt)?
Ja, die zijn er wel. Mais, après nous le déluge.
Mogen we niet vergelijken? We of men misschien niet, maar ik toch wel?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten