Mensen kunnen niet zo maar van het ene naar het andere land reizen. Een paspoort is een eerste vereiste maar in veel gevallen is dat niet afdoende. Heel veel landen vragen van binnenkomende reizigers ook nog een visum. Een visum is meestal een stempel of een zegel in het paspoort aangebracht, waaruit blijkt dat de houder van het paspoort het recht heeft om het betreffende land binnen te gaan.
De bedoeling was oorspronkelijk om beter te kunnen controleren wie een land binnenkwam. En dat visum moest dan vooraf aangevraagd worden zodat eventueel een onderzoek naar de aanvrager gedaan kon worden. En voor een aantal landen geldt dat nog steeds.
Maar in veel situaties is het zo dat een visum bij aankomst in het land van bestemming gewoon gekocht kan worden. En er moet dan bv in euro's betaald worden en niet in de munteenheid van het land om zodoende vreemde valuta te ontvangen. Op deze manier vervalt de functie van het visum en wordt het als het ware een verkapte belasting. En dan is een visum dus eigenlijk niet meer nodig en is een paspoort voldoende. Scannen van het paspoort bij binnenkomst en verlaten van het land is genoeg.
Er worden binnen afzienbare tijd aanmerkelijke veranderingen verwacht op dit gebied.
De twee grootste vijanden van de afgelopen eeuw Rusland en de Verenigde Staten zijn in bespreking over het eventueel opheffen van de visumregel.
Voor Turkije is de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg van groot belang. In een uitspraak uit 2009 wordt eigenlijk gezegd dat Turken in de private sector of kleine zelfstandigen onbeperkt recht hebben op vrije toegang tot in ieder geval de landen van de oorspronkelijke EEG t.w. Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Italië en Frankrijk. Landen hebben daar beroep tegen aangetekend dus het kan nog even duren voor het geëffectueerd zal worden, maar het komt er zeker van.
Turkije is op dit moment de 10e en volgend jaar de 9e economie van de wereld. Het verkrijgen van een visum voor bv Nederland of België is voor Turkse zakenlui helemaal niet zo eenvoudig en worden ook vaak om onduidelijke redenen geweigerd.
Voor Nederlanders en Belgen daar tegenover is het heel eenvoudig Turkije binnen te komen. Men koopt gewoon een visum voor 15 euro en men mag 3 maanden in Turkije blijven. En veel mensen die langer willen blijven reizen even naar een van de Griekse eilanden en kopen bij terugkomst weer een visum voor 3 maanden. Zo maakte ik jaren geleden de oversteek van Bodrum naar Kos. Een medereiziger uit de Verenigde Staten die voor mij in de rij stond om een nieuw visum te kopen en kennelijk met een verlopen visum het land uit was gegaan kreeg van de ambtenaar te horen: "Dat moet je niet weer doen, anders krijg je wel problemen." Nee, echt streng was men niet. Iedere toerist is er tenslotte één.
Jaarlijks komen en bijna 30 miljoen toeristen naar Turkije die gemiddeld per persoon 15 euro voor een visum neertellen. En dat geld wil men niet missen. Met 450.000.000 euro is wel iets leuks te doen.
Dit zal nog wel even zo blijven. Open grenzen voor iedereen zit er voorlopig nog niet in.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten