dinsdag 7 februari 2012

Rookworst

Vrijwel alle wetenschappers die zich met het klimaat bezighouden zijn het er wel over eens. De mens heeft invloed op de opwarming van de aarde op dit moment. Hoe groot die invloed is wordt door klimatologen verschillend beoordeeld. Er zijn er die de veranderingen in het klimaat toeschrijven aan de veranderingen in ons zonnestelsel en de menselijke invloed van weinig belang achten. Sommige van hen menen zelfs dat alle maatregelen die genomen zijn om de opwarming tegen te gaan zoals bv. de CO2-reductie weggegooid geld is. Anderen spreken over schommelingen in het klimaat die sowieso staan te gebeuren en die ook al sinds de ijstijden, zonder mens, plaatsvonden.
Als het in Nederland een paar dagen achter elkaar streng vriest of hard sneeuwt staan er meteen een aantal opwarmingscritici klaar om weer eens duidelijk te maken dat al die theorieën maar onzin zijn en dat het vriesweer dat wel bewijst.
En als vanzelfsprekend begint men na enkele dagen vorst te praten over de Elfstedentocht. De 200 kilometer lange schaatstocht over de Friese meren en vaarten. Het is het gesprek van de dag op straat, in de winkel of bij de koffieautomaat op het werk. Weet je nog? Niet alleen bij de lange afstand schaatsers die hopen op deelname lopen de gemoederen hoog op. Nee zo'n beetje heel Nederland begint in een Elfstedenkoorts te geraken de laatste werd in 1997 verreden. Zelfs hier in Turkije spreken de hier verblijvende Nederlanders elkaar erover aan. Turken begrijpen er helemaal niets van. Hier wordt alleen een beetje aan kunstschaatsen gedaan of er worden wat rondjes gedraaid op een klein ijsbaantje.
Ik zou niet iets kunnen bedenken dat deze sfeer, deze gekte kan benaderen. Niet in Nederland maar ook niet in andere landen. En dat heeft volgens mij alles te maken met het ongewisse. De spanning van al dan niet. Dat zie je alleen bij dit evenement.
Radio, tv, persconferenties, ijsmeesterbijeenkomsten, metingen etc. Van uur tot uur wordt de stand van zaken doorgegeven en becommentarieerd. Weermannen worden geïnterviewd en naar de lange termijnverwachting gevraagd. Optimisten en zwartkijkers komen aan het woord. Men heeft er jaren naar uitgekeken. De restauranthouders langs de route gaan inkopen doen om klaar te zijn als een aantal van de duizenden kijkers hun etablissement wil aandoen. Mensen gaan vrije dagen vastleggen. Hun overnachtingen regelen. Hun schaatsen laten slijpen. Kleding aanschaffen. Reclameborden worden geplaatst. Ja echt een gekkenhuis. Goed, leuk voor de liefhebbers en enthousiastelingen.
Maar dan volgt vaak de totale deceptie. Het begint te dooien en de tocht der tochten kan helaas niet doorgaan. Wachten tot volgend jaar. Misschien dan?

Maar daar is iets aan te doen. Hoewel het speciale dan wel verdwijnt.
Jaren geleden heb ik met enkele vrienden het plan opgevat om de hele Elfstedenroute te voorzien van een koelsysteem dat ook op kunstijsbanen gebruikt wordt. Leidingen in het water hangen aan drijvertjes die je kan verwijderen als het ijs zich gevormd heeft. Op regelmatige afstanden van elkaar een grote ijsmachine. Wachten tot het een beetje fris wordt, want het moet wel een winterspektakel blijven, en dan de motoren starten.
Met de moderne technologie moet dat zeker mogelijk zijn. Het zal waarschijnlijk een kostbare zaak worden en zeker vanwege het huidige subsidiebeleid zal het enige moeite kosten om de Elfstedentocht op deze manier te organiseren. Maar ik weet zeker dat sponsoren in de rij zullen staan. Van één ben ik al zeker: Unox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten