vrijdag 3 februari 2012

Een prettig vooruitzicht

Het voortbestaan van menselijk leven op onze planeet wordt ernstig bedreigd. En dan bedoel ik niet door de gevolgen van geopolitieke conflicten of het hebben van de beschikking over fossiele brandstoffen. En ook niet eens de dreiging van de atoombom. Ik heb trouwens nooit begrepen waarom het ene land er wel over mag beschikken en het andere land niet. Waarom het ene land er wel mee mag dreigen en het andere land niet. Valt ook niet te begrijpen. Maar daar gaat het helemaal niet om.
De dreiging waar de mens aan blootgesteld wordt is veel ernstiger en wereldomvattend. En hopelijk is het minder serieus dan ik me voorstel maar de ontwikkelingen zijn uiterst zorgwekkend. En dan bedoel ik dat de wetenschap geen goed antwoord meer heeft op allerlei virussen, ziekteverwekkende bacteriën etc.
Een voorbeeld dat de laatste tijd weer volop in het nieuws is, is de ESBL besmetting. ESBL is een enzym dat door bacteriën als klebsella of E-coli wordt aangemaakt om zich tegen antibiotica te beschermen.
Met als gevolg dat daardoor bacteriën resistent worden en bv. penicillines dan vaak niet meer werken tegen infecties.
De pluimveesector, waar zo'n beetje dagelijks gesproeid wordt met hormonen en moderne antibiotica, is zo goed als zeker de grote boosdoener.
De ESBL is ook gevonden in oppervlaktewater en op groenten en fruit. Misschien door bemesting of door irrigatie.
Als je tot een risicogroep (jonge kinderen, bejaarden, zieken) behoort en besmet raakt kan ESBL zeer ernstige infecties veroorzaken. Ziekenhuisopname is dan beslist noodzakelijk (waar men dan ook nog even de ziekenhuisbacterie MRSA op kan doen). Gelukkig bestaan er nu nog enkele alternatieve antibiotica maar de vrees is groot dat de bacteriën ook daar binnenkort resistent voor zullen zijn. De situatie is zeker uiterst zorgwekkend te noemen omdat vergelijkbare problemen zich ook voordoen bij bv. salmonella, legionella of tbc bacterie.
En uiteraard gaat het weer om geld. De pluimveesector wil zijn "plofkippen" zo snel mogelijk op slachtgewicht hebben en de tuinbouw wil zo snel mogelijk een volgende oogst naar de veiling brengen. En de gezondheid van mensen? Ja.
Deze problemen doen zich over de hele wereld voor en er zullen er nog veel meer volgen. De medische wetenschap staat voor een schier onoverkomelijk probleem.

Er wordt al tientallen jaren over gespeculeerd. De aarde en de mensheid zullen vergaan en de enige uitweg zou een kolonisatie van de planeet Mars zijn.
Mars is de planeet die in al zijn facetten het meest van alle planeten overeenkomt met moeder aarde. Mars is veel kleiner maar omdat er geen oppervlaktewater is, is het oppervlak net zo groot als het landoppervlak van de aarde.
Als het aan de republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich ligt, krijgt de VS een permanente basis op de maan en zal het aantal missies naar Mars uitgebreid worden. Volgens hem zou het ruimtevaartprogramma moeten bestaan uit wetenschap, toerisme en productie.
De spacekip?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten