maandag 5 november 2012

Nuts

Walnoten zijn de gezondste noten die er bestaan. Ze bevatten twee keer zo veel anti-oxidant als andere noten, bevatten veel verschillende mineralen, vitamines B1 en B6, omega 3 vetten, vezels eiwitten, foliumzuur en meer.
Ze zijn goed voor het flexibel houden van onze aderen, bevorderen het laag houden van ons cholesterol en er zijn aanwijzingen dat ze remmend werken tegen borst- en darmkanker. Een wondermiddel.
Turkije is een van de grootste producenten van walnoten ter wereld.

Yusuf was een Turkse jongen die woonde in Playa del Carmen, een toeristenstadje op een half uur rijden van Cancun in Mexico. Hij kwam oorspronkelijk uit de buurt van Konya in Turkije. Enkele jaren geleden was hij op bezoek geweest bij een ver familielid die naar Argentinië geëmigreerd was. Yusuf vond het er prachtig en wilde nog wat meer van Zuid-Amerika zien. En zo was hij na wat omzwervingen in Mexico terecht gekomen.
Op zijn tocht was hij in aanraking gekomen met cocaïne. Zelf gebruikte hij het niet maar hij voorzag er wel mee in zijn levensonderhoud. Hij had een plannetje bedacht en uitgewerkt en het functioneerde perfect. Yusuf was heel tevreden met zichzelf en met zijn leventje.
Hij woonde boven een restaurant aan een rustige straat nagenoeg aan het strand. Daar had hij in een slaapkamer een werkplaatsje gemaakt. In een grote supermarkt kocht hij walnoten uit Californië. Er kwamen heel veel Amerikaanse toeristen naar de stranden bij Cancun en veel winkels waren goed voorzien van Amerikaanse producten.
In zijn geboortestreek in Turkije werden veel walnoten verbouwd en als kind had hij meegeholpen met pellen. Later keek hij vooral heel goed hoe zijn zussen en vrouwelijke familieleden dat deden. De handigheidjes had hij toen geleerd. Hij wist heel goed hoe je een walnoot kunt openen in twee helften zonder de dop te beschadigen. Met een mesje draaide hij in het kruintje van de noot en door de juiste beweging te maken sprong die dan open.
De ene helft liet hij ongemoeid de andere helft maakte hij leeg. Dan vulde hij de lege helft met zeer eenvoudig te verkrijgen cocaïne en plakte de helften met secondenlijm weer op elkaar. In de grote Californische noten ging dan ongeveer 15 gram cocaïne met een straatwaarde van tussen 800 en 1200€ in Europa. Inkoopprijs in grotere hoeveelheden en met de juiste connecties ongeveer 40€.
Yusuf deed 25 noten in een plastic zakje. Spoot er een beetje parfum in en gebruikte een vacuümpomp om de zak te sealen.
In het uitgaansleven maar vaker nog op het strand zocht hij naar mogelijke drugsrunners. Hij zocht altijd maar meisjes of vrouwen die kennelijk samen op vakantie waren. Als de dames niet uit Nederland, België of Duitsland kwamen verloor hij snel zijn interesse en zocht hij verder naar andere slachtoffers. De dames moesten wel een directe vlucht geboekt hebben want een tussenlanding in de VS bracht veel risico's met zich. Heel vaak lukte het hem om na een etentje of een discobezoek de dames te rekruteren tegen een betaling van 500€ ongeveer. De dames werden vooraf betaald. Dat bracht een risico met zich mee maar op die manier waren ze gemakkelijker over te halen want zo hadden ze wat extra vakantiegeld. De avond voor hun vertrek overhandigde hij de noten. De zakjes waren aan de buitenkant behandeld met een speciale spray om te voorkomen dat drugshonden de cocaïne zouden ruiken (onmogelijk volgens mij). De dames kregen een teken op hun kraag of om hun hals. Zo kon de ontvanger op het vliegveld in Europa de dames gemakkelijk vinden.
Yusuf en zijn vrienden in Europa waren niet hebberig en deden het rustig aan. Een zakje noten bracht al snel tussen de 20 en 30 duizend euro op. Goed er waren wat onkosten maar een pakketje of acht in de maand was voldoende om voor een aangenaam inkomen en leven te zorgen.

Onlangs kwam er tijdelijk een abrupt einde aan hun werkzaamheden. Op Schiphol werd een vrouw aangehouden die in haar handbagage een zo grote hoeveelheid walnoten had dat de douane argwanend werd en de drugshond erbij haalde. De vrouw bleek bijna 3,5 kg cocaïne in haar tasje te hebben.
Yusuf is nu op zoek naar een andere methode.
(Dit verhaal werd mij onder voorwaarden door een neef van Yusuf verteld).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten