woensdag 15 augustus 2012

Snel afvallen

Ergens las ik dat sommige onderwerpen op het internet doorlopend veel lezers trekken. Snel afvallen zou er daar een van zijn. Dat wil ik wel eens uit proberen. En nu ik toch begonnen ben zal ik mijn gedachten over dit onderwerp ook maar even noteren.

  • Snel afvallen is zeker mogelijk
  • Snel afvallen brengt gezondheidsrisico met zich mee
  • Snel afvallen is tegennatuurlijk
  • Snel afvallen is ongewenst

Mogelijk? Ja zeker. Met het volgen van bepaalde diëten die een aanslag zijn op je lichaam en waar alleen de dieetmaffia maar beter van wordt is het mogelijk binnen enkele weken een flink aantal kilo's kwijt te raken. De dieetmaffia verkoopt jaarlijks voor miljarden aan boeken en video's die zo geschreven en gepresenteerd worden dat je je schuldig voelt als het mislukt. Eigen schuld. En zo neem je het de goeroe niet kwalijk en hoeft deze niet bang te zijn voor negatieve publiciteit. En kan doorgegaan worden met het aan de man brengen van twijfelachtige adviezen in de vorm van succesverhalen waar het je toch om te doen is.

Gezondheidsrisico? Veel diëten zijn gewoonweg gevaarlijk en o.a. soep-, ziekenhuis-, 5-dagen-, Atkins-, lowcarb-, zonlicht- en crashdieet worden zelfs verantwoordelijk gehouden voor de dood van volgers. Hartproblemen zouden in veel gevallen de oorzaak zijn. Bij langdurig volgen en het steeds verder willen afvallen of op je lage gewicht willen blijven begint het lichaam tegen te werken. Het lichaam verdedigt zich tegen deze aanval. Je stofwisseling verandert daardoor. Je spierweefsels worden aangesproken in plaats van je vet en je verbranding verbruikt steeds minder energie. Je zal dus nog extremere maatregelen moeten treffen om te slagen.

Tegennatuurlijk? De mens als biologisch wezen bezit na miljoenen jaren van evolutie nog altijd allerlei overlevingsstrategieën in de vorm van oerdriften en instincten. In tijden van overvloed aan voedsel zal de mens van nature extra voeding tot zich nemen om daarmee een extra voorraadje vet aan te leggen voor het geval er weer barre tijden aan zullen breken. Mensen worden zwaarder en dikker en dat geldt vooral voor mensen die er niet zeker van zijn in de toekomst ook over voldoende eten te beschikken. Bepaalde delen van de bevolking lopen in dit verband een hoger risico en onder hen is de speklaag vaak wat dikker dan bij mensen die verzekerd zijn van voldoende inkomsten of financiële reserves.

Ongewenst? Mij lijkt het verstandiger om de geleidelijke weg te bewandelen. Iets minder eten, iets meer lopen, fietsen of sporten, minder tv kijken en af en toe iets in het huishouden doen. De schokeffecten blijven dan achterwegen en het lichaam voelt zich niet aangevallen en reageert niet extreem waardoor ook de beroemde jojo-beweging uit zal blijven.

De mens hoeft niet meer op pad om zelf zijn voedsel te veroveren. En de barre tijden blijven voor de meeste mensen waarschijnlijk uit. Het gevolg is wel dat veel mensen te dik en te zwaar worden en we in een soort "obesitas samenleving" terecht zijn gekomen. En dat brengt natuurlijk ook gezondheidsrisico's met zich mee. Dus in geval van overgewicht, algemeen wordt de BMI als norm aangehouden, is het zeker raadzaam je levensstijl enigszins aan te passen en iets gezonder te gaan leven.

Hamide had gesolliciteerd. Ze wilde graag baliemedewerkster worden bij een grote bank in Istanbul. Ze wachtte vol hoop op een positieve reactie. En ze was heel blij toen ze een uitnodiging kreeg voor een gesprek. Ze had nog drie weken de tijd om ervoor te zorgen dat ze moeiteloos in haar chique broekpak paste.
Tijdens het eerste gesprek viel Hamide flauw en van haar stoel.
Ze volgde een calorie-arm dieet (600 tot 1000 calorieën per dag). Haar broekpak paste perfect maar de baan kon ze op haar buik schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten