donderdag 16 augustus 2012

Julian Assange


Van een Engelse vriend hier in Turkije leen ik vaak boeken. Engelse thrillers en detectives hebben mijn voorkeur. En een van de boeken van Dick Francis over een moord in de wereld van de paardensport bracht me op het volgende idee.

Julian Assange, de man van Wikileaks, verblijft sinds 19 juni in de ambassade van Ecuador. Hij probeert door het aanvragen van asiel uitlevering aan Zweden, waar hij zal moeten terechtstaan in een naar zijn zeggen geconstrueerde aanklacht. De vrees bestaat dat Zweden hem eventueel uit zal leveren aan de VS waar hij voor het publiceren van geheime diplomatieke stukken op het internet waarschijnlijk zeer zwaar gestraft zal worden. Er wordt zelfs hier en daar in de pers gespeculeerd over de doodstraf.

Ecuador stuurde een delegatie van meer dan honderd man, sporters, officials, begeleiders, verzorgers en trainers naar de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen.
Containers vol met oefenmateriaal, uitrusting, levensmiddelen, een kano, levensmiddelen, gewichten, kleding, voedingsmiddelen en wat je zo al nog meer gedurende enkele weken nodig zou moeten hebben werden per vliegtuig van Ecuador naar Londen overgevlogen. Twee paarden werden apart vervoerd.
Tijdens de spelen is er natuurlijk ook een officiƫle vertegenwoordiging van het land aanwezig, bijgestaan door leden van de staf van de ambassade.
Sinds januari 2007 is Rafael Vincente Correa Delgado de president van Ecuador. Hij wordt algemeen gezien als links politicus die goede banden onderhoudt met Hugo Sanchez de president van Veuzuela. Beiden worden beschouwd als anti-Amerikaans.

Enige weken daarvoor was al bekend gemaakt dat de ambassade van Ecuador op 16 augustus bekend zou maken of er wel of geen asiel aan Assange verleend zou worden. De dagen daarvoor was er nog een hoop diplomatiek en politiek gekrakeel nadat de Ecuadoreaanse ambassade bekend gemaakt had dat de Engelse overheid ongeduldig was geworden en w.s. onder druk van de VS gedreigd had de ambassade eventueel te willen bestormen om Assange op die manier te arresteren. Hetgeen wereldwijd voor heftige reacties zorgde. De Britse regering nam wat gas terug en deelde mee dat er nog niets beslist was.
Vooruitlopend op de beslissing had Assange twee korte videoregistraties gemaakt waarin hij reageerde op het bericht. In de ene een verklaring na positief en in de andere na een negatief besluit. Die zouden gebruikt kunnen worden om voor verwarring kunnen zorgen en extra tijd kunnen opleveren.

Zondag 12 augustus 2012 was de afsluiting van de Olympische zomerspelen. Woensdag vertrokken er vanuit Londen twee vliegtuigen richting Ecuador. De volledige Ecuadoreaanse uitrusting was weer in de containers ingepakt en in een groot transportvliegtuig gestouwd.
In het andere, veel kleinere vliegtuig dat ook op de heenweg gebruikt was, stonden de twee springpaarden in hun speciaal gebouwde boxen. In de dubbele bodem van een van de boxen, onder stro en uitwerpselen lag een man.

Als het zo niet gebeurd is, dan had het in ieder geval wel zo kunnen gebeuren. Bij het schrijven was de uitslag van de asielaanvraag nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten