Het kabinet weet dit van te voren. Toch om tegenover gedoogpartner of oppositie te laten zien hoe krachtdadig ze optreden worden deze regels uitgevaardigd.
- Frankrijk was in april 2011 het eerste Europese land waar een boerkaverbod van kracht werd. Bij overtreding van de regel kan een boete opgelegd worden van 150 Euro. Waarom: het dragen van boerka of nikab gaat tegen de waarden van de republiek in.
- België was in juli 2011 het tweede Europese land waar een boerkaverbod van kracht werd. Bij overtreding van de regel kan een gevangenisstraf van zeven dagen en een boete van 137,50 Euro opgelegd worden. Waarom: het dragen van boerka of nikab kan soms de openbare veiligheid in gevaar brengen.
- Nederland wordt waarschijnlijk binnenkort het derde Europese land waar het boerkaverbod van kracht wordt. Bij overtreding van de regel kan een boete van maximaal 380 Euro opgelegd worden. Waarom: het dragen van boerka of nikab is een aantasting van de gelijkwaardigheid van man en vrouw.
Ook in Italië en Spanje werkt de regering aan een verbod.
De discussie speelt natuurlijk al jaren met vaak discutabele argumenten. Volgens veel mensen is het zuiver en alleen een maatregel tegen moslims en lijkt het gebruik van andere beweegredenen een beetje hypocriet.
Een Franse zakenman van Algerijnse afkomst heeft een fonds van 1 miljoen euro ingesteld om boerkaboetes voor vrouwen die bekeurd worden wegens overtreding van het boerkaverbod in Frankrijk, België en Nederland te betalen.
Hij acht het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding een schending van de Europese grondrechten en fundamentele vrijheden.
De eigenaar van Feestkleding 365 gaat boerka's verhuren. De verhuurbon kan als dat noodzakelijk is getoond worden aan de verbaliserend agent die daaruit kan concluderen dat het om feestkledij gaat. Mocht hij toch een boete uitschrijven dan zal de eigenaar van de feestwinkel zijn advocaat naar het Openbaar Ministerie sturen. Mocht de boete gehandhaafd blijven dan betaalt de eigenaar die.
In Turkije wordt de zaak nieuwsgierig gevolgd door de media. Hier bestaat al sinds de jaren twintig een gezichtsluier verbod voor openbare gebouwen. De afgelopen jaren is er een hevige discussie geweest over het dragen van hoofddoekjes, bv. op de universiteit. Het toestaan daarvan wordt door veel analisten gezien als een conservatieve uiting van de huidige regering.
Een warme zomerdag in 2012.
Op de Dam in Amsterdam loopt een persoon in een boerka.
Een dienstdoende agent stapt er op af en houdt de persoon staande.
Hij vraagt om persoonsgegevens en schrijft een boete uit.
"U moet uw boerka nu uittrekken," verordonneert de agent.
"Weet u zeker dat u dat wilt," vraagt de boerkadraagster.
"Zeker weten," antwoord de agent.
De persoon trekt in een snelle beweging de boerka over haar hoofd en voor de agent staat een naakt oud vrouwtje.
"Aantrekken, aantrekken," roept de roodaanlopende schichtig om zich heen kijkende agent.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten