vrijdag 24 juni 2011
EHEC
Was het weer een hype? Of was er nu werkelijk een bedreigende situatie ontstaan?
Ik heb het over de besmetting met de EHEC-bacterie. De afgelopen weken is er grote ophef over gemaakt met allerlei sensationele artikelen in de landelijke en internationale pers. Het ene scenario nog bedreigender en afschrikwekkender dan het andere. De verslaggeving lijkt een uiting van sensatiezucht. Of moet je groot uitpakking om een beetje aandacht te krijgen? Is de bevolking met bv. de berichtgeving en bangmakerij over vogelgriep en Mexicaanse griep nog vers in het geheugen minder snel bang geworden? En moeten daarom de verhalen over ziekenhuis bacterie, nutteloze antibiotica en de EHEC-bacterie nog schreeuwender?
Bij de Mexicaanse griep die volgens deskundigen pandemonische vormen aan zou nemen vielen in Nederland ongeveer 80 doden, terwijl het dodental bij de jaarlijkse griep wel 2000 kan bedragen. Bij de vogelgriep in Turkije stierven 3 kinderen terwijl veel meer doden voorspeld waren. De voorspellingen zaten er naast. Daarbij kwam natuurlijk het verhaal dat de farmaceutische industrie er wel eens achter zou kunnen zitten. Door het verhaal op te blazen werd wereldwijd een gigantische hoeveelheid Antiflu geproduceerd en verkocht, big business. En de rol van sommige deskundigen werd ernstig in twijfel getrokken.
Vandaar dat de nieuwe bacterie door de pers met enthousiasme werd ontvangen. Hoe zouden de autoriteiten reageren? De besmetting deed zich het eerste voor in Duitsland en heeft zich naar een 15-tal landen verspreid. Er zijn ongeveer 4000 mensen besmet geraakt en er zijn 43 patiënten overleden. Het aantal nieuwe gevallen van besmetting neemt af.
De mogelijke besmettingsbron was aanvankelijk de komkommer. Nederlandse komkommers, geteeld op een bedrijf in Spanje. Voor de zekerheid werden ook de sla en tomaten maar even als mogelijke bron genoemd.
Het gevolg was dat tuinders hun producten niet meer kwijt konden, grote hoeveelheden groenten werden vernietigd en enkele landen een importverbod afkondigden. Al snel bleek het niet de bron te zijn. Wel kwamen veel tuinders in financiële problemen.
Nee, het waren de braadworsten die in een Duits restaurant genuttigd waren. Een aantal gasten was besmet geraakt. Ook dat bleek niet juist, maar voor de restauranthouder was het kwaad al geschied.
Op internet las ik het verhaal dat het wel een terroristische aanslag van Al Qaida zou kunnen zijn als vergelding voor het doden van Osama bin Laden. Ook niet dus.
In een Turkse krant las ik een stuk over hoe eenvoudig deze bacterie te gebruiken zou zijn in de biologische oorlogsvoering. Het vergiftigen van drinkwater, zoals in vroegere oorlogen gebruikt, zou een klein kunstje zijn.
Nu blijkt dat de bron van de verspreiding een Duits biobedrijf is waar kiemgroenten worden geteeld. Spruiten van taugé, erwten of bieten zijn de boosdoeners naar alle waarschijnlijkheid.
De snelle grootschalige wereldhandel heeft mogelijke verspreiding van deze bacterie, maar dit geldt voor bijna elke andere besmettelijke ziekte, vergemakkelijkt. Ook deze kiemgroenten kunnen eenvoudig over de hele wereld reizen. En eigenlijk is het verbazingwekkend dat een echte wereldramp, zoals soms te zien in futuristische films, zich nog niet echt heeft voorgedaan. Komt dat dan toch door de snelle en aandachttrekkende schreeuwerige berichtgeving in de media?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten